?>

Doç. Dr. Balıbey: "Sınava bilgi olarak iyi hazırlanmak ve zamanı yönetmeyi öğrenmek gerekiyor”

Sınava girecek öğrencilerin bir miktar heyecan ve stres yapmalarının normal olduğunu aktaran elazığ mediline hastanesi psikiyatri uzmanı doç. Dr. Hakan balıbey, "öncelikle sınava bilgi olarak iyi hazırlanmak gerekiyor. Artık son dönem ösym sınavları için son demler. Iyi hazırlanmak kişiyi rahatlatır. Bol deneme çözüp zaman ayarlamasını öğrenmeleri gerekiyor. Bunun dışında gevşeme ve nefes egzersizleri yapılabilir. çok gerginsek ve rahatlayamıyorsak 5’e kadar nefesimizi tutup sonrasında yavaş yavaş bırakarak ve bunu tekrarlayarak rahatlama yolunda tedbirler alınabilir” dedi.

Sağlık - 3 yıl önce

Üniversite sınavına girecek olan gençlerin bir miktar heyecan ve stres yapmalarının normal olduğunu aktaran Elazığ Mediline Hastanesi psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Hakan Balıbey, "Öncelikle sınava bilgi olarak iyi hazırlanmak gerekiyor. ÖSYM sınavları için son demler. İyi hazırlanmak kişiyi rahatlatır. Bol deneme çözüp zamanı ayarlamayı öğrenmeleri gerekiyor" dedi.

Sınava girecek öğrencilere yönelik önemli uyarı ve önerilerde bulunan Elazığ Mediline Hastanesi psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Hakan Balıbey sınav öncesi, sonrası ve sınav esnasında yapılması gerekenleri anlattı. Sınav stresinin, öğrencinin başarısını olumsuz yönde etkileyen aşırı kaygı, korku ve endişe hali olduğunu ifade eden Doç. Dr. Balıbey, "Yoğun fiziksel belirtilerde eşlik edebilir. Titreme, terleme, çarpıntı, baş ağrısı ve mide bulunması gibi belirtiler eşlik edebileceği gibi sinirlilik, alınganlık, tahammülsüzlük gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Sınav stresi çeşitli nedenleri olabilmekte, bunların en önemli nedeni yanlış inançlar dediğimiz beklentilerin aşırı yüksek olması ya da kişinin bütün soruları çözmem gerekiyor gibi algıya sahip olması durumudur. Kişinin kendi arkadaşlarıyla kıyaslaması ya da çevreden aile, öğretmen ve yakınlarının aşırı beklentiye girmesi olumsuz etkileyebilmektedir" diye konuştu. "Akşam güzel bir film izlenebilir"

Sınav öncesi, sınav esnası ve sonrasından stresle ilgili yapılabilecek etkinliklerin olduğunu aktaran Doç. Dr. Balıbey, "Öncelikle sınava bilgi olarak iyi hazırlanmak gerekiyor. ÖSYM sınavları için son demler, iyi hazırlanmak kişiyi rahatlatır. Bol deneme çözüp zaman ayarlamasını öğrenmeleri gerekiyor. Bunun dışında gevşeme egzersizleri yapılabilir. En azından 5’e kadar nefesimizi tutup yavaş yavaş bırakarak ve defalarca tekrarlayarak rahatlama yolunda tedbirler alınabilir. Bu sınav esnasında da yapılabilir. Sınavdan bir gün önce mutlaka çalışmayı bırakmalıyız. Rahatlatıcı geziler tertiplenebilir. Akşam güzel bir film izlenebilir. Bunun dışında uykumuza dikkat etmeliyiz. Rutinlerimizi bozmamalıyız. Her zaman yattığımız saate yatmalıyız. Bazen anne ve babalar erken yatması yönünde çocuğu zorlarlar, uykusunu alması için ama bu da stres yapabilir" şeklinde konuştu. "Sınavdan önce rahat kıyafetler giyilmesi önemlidir"

Yeme ve içmeye de dikkat edilmesi gerektiği vurgulayan Doç. Dr. Balıbey, "Ağır yemeklerden uzak durmalıyız. Gece çay, kahve almazsak iyi olur. Sınavdan önce kahvaltı yapılması ve rahat kıyafetler giyilmesi önemlidir. Bir miktar heyecan ve stres yapmak normaldir. Herkes için normaldir, hatta bir miktar kaygı başarıyı artırır, motive eder. Kaygı bir eşiğin üstüne çıkarsa probleme neden olur. Herkes heyecan yapabilir, burada bir problem yok ancak belirli bir seviyeyi geçmişse tedbirlere dikkat edilmelidir. Yine bu tedbirlerle bir çözüm olmuyorsa bir uzmandan yardım alınabilir. Aile şu mesajı vermeli, hem sınav öncesi hem sınav sonrası sen başarılı ol veya olma güzel veya çirkin ol ne olursan ol biz seni seviyoruz. Her durumda yanındayız. Biz senin çabanı gördük, emek sarf ettin mesajını verirsek çocuk rahatlayacaktır. Tam tersi sen zaten yapamazsın tarzı mesajlar da verilmemelidir. Sınavdan sonra çocuklarla konuşabiliriz. Onları rahatlatmalıyız, onlara her durumda yanındayız ve seni seviyoruz mesajını söylemesek bile hissettirmeliyiz" dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Nigar İbrahimova Eura24 Haber Portalımızda

2022-06-04 16:57 - Gündem

Bezmialem Üniversitesi ve UGEP işbirliğindeki AB projesi başladı

2022-06-06 19:30 - UGEP Haberleri

Cezaevinde saldırıya uğrayan infaz koruma memuruna 15 dikiş atıldı

2022-06-06 21:55 - Gündem

Kayseri Erciyes Üniversitesi'nin bahar şenliğinde muhteşem koro

2022-06-07 06:20 - Gündem

Kübra KEÇECİ yakında Eura24'te

2022-06-04 21:19 - Gündem

Abdullah Çatlı’nın annesi toprağa verildi

2022-06-04 16:40 - Gündem

Muharrem İnce Diyarbakır’da CHP’yi topa tuttu

2022-06-04 16:41 - Politika

Eura 24 Yazarları ve UGEP yöneticileri İstanbulda bir araya geldi

2022-06-05 20:36 - UGEP Haberleri

Hatay’da antrepo yangını

2022-06-09 06:03 - Gündem

Asırlık cerrahi aletler bu müzede

2022-06-04 10:54 - Teknoloji

İlgili Haberler

Bir Güzellik Uykusu

20:21 - Sağlık

Lazer Epilasyonu Ve Merak Edilenler

16:12 - Sağlık

Her Şeyden Haberdar Olmanın Psikolojimize Etkileri

19:11 - Sağlık

Güzelliğin Sırrı İstikrar

21:25 - Sağlık

Cilt Toprak Gibidir Ne Ekersen Onu Biçersin

21:20 - Sağlık

Günün Manşetleri

Erkan Ünal ve Barmas Lojistik: Genç Yaşta Türkiye’yi Taşımaya Talip!

12:28 - Özel Haber

UGEP ve EURA24 Yönetim Kurulu Başkanı'ndan Çanakkale Mesajı

16:03 - Gündem

AB’den Türkiye’nin Tam Üyeliği İçin Mesajlar

21:11 - Avrupa

Genç Yaşta Büyük Azim / Jung und Ehrgeizig

14:26 - Avrupa

Yazarımız Seyfullah Türksoy’a Azerbaycan Devlet Hizmet Madalyası” verildi.

11:25 - Yaşam