Afganistan’da Yaşayan Kırgız Türkleri Taliban’dan Kurtulmak İstiyor

Saltuk Buğrahan Altındaş

1 yıl önce

Kırgızistana geri dönen Pamir Kırgızlarından bazıları buradaki yaşam tarzına uyum sağlamanın zor olduğunu söyleyerek sonunda Afganistana tekrardan geri döndüler. Afganistan’ın Vahan Koridorunda düzinelerce Kırgız Türkleri, Bişkekteki hükümete çocuklarının Taliban’ın engellettiği eğitimi alabilmesi için onları atalarının ana vatanlarına geri göndermesi çağrısında bulunuyor.

RFE/RLnin Kırgız Servisine gönderilen video ifadelerinde aileler, Kırgızistana taşınmaları için Bişkekten yardım beklerken Afganistan’ın kuzeydoğusundaki Bedahşan Eyaletinin İşkashim İlçesindeki Tacik sınırına yakın kiralık evlerde kaldıklarını söylüyorlar. Adamlardan biri, Bedahşan’ın en ücra bölgeleri olan ve Pamir Kırgızları olarak da bilinen en az 1.500 Kırgıza ev sahipliği yapan Vahan Koridorundaki Büyük Pamir ve Küçük Pamirdeki evlerini yakın zamanda terk ettiklerini söyledi.

Muhammed Abdulzhapar-uulu, bütün mallarımızı ve hayvanlarımızı sattık ve buraya taşındık. Artık Pamire dönemeyiz” dedi.

[Kırgızistandaki] Kırgız kardeşlerimizin bizi bulup buradan çıkaracağı umuduyla burada yaşıyoruz.”

Eşi ve üç küçük çocuğunun yanında oturan Abdulzhapar-uulu, çiftin dördüncü çocuğu olan bir kızın yakın zamanda aşırı soğuktan öldüğünü söyledi. Kırgız yetkililer, yaklaşık 90 Kırgız’ın ülkelerine dönüşlerini kolaylaştırmak için Bişkeki beklediğinin farkında olduklarını söylüyorlar. Bişkek, tüm Kırgızları Afganistandan ülkelerine geri getirmeye kararlı olduğunu söyledi. Ancak yetkililer, Afganistandaki Kırgızların pasaport eksikliği ve diğer lojistik engellerin Kırgız hükümetinin geri dönüşlerini ayarlamasını zorlaştırdığını söyledi. Afganistandaki Taliban liderliğindeki hükümet, teknik sorunları gerekçe göstererek ve birçok çaresiz Afgan vatandaşını yurtdışına seyahat edemez durumda bırakarak 2022 yılının Ekim ayında pasaport verilmesini durdurdu.

Kırgız milletvekili Çolpon Sultanbekova, RFE/RLnin Kırgız Servisine verdiği demeçte: Faizabadda [Bedahşan Eyaletinin başkenti] buraya gelmek için pasaport alamayan 88 etnik Kırgız bulunmaktadır” dedi. Ve ekledi: Kırgız kardeşlerimizden başvuru gelir gelmez konuyla ilgili Kırgız devlet kurumlarıyla temasa geçtik. Oradaki etnik Kırgızlara yardım etmek için de maddi yardım istedik ve hükümetin kararını bekliyoruz.” Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, İşkashimde mahsur kalan etnik Kırgızlara yardım etmek için hangi önlemleri almayı planladığı konusunda henüz kamuoyuna açıklama yapmadı. Kırgız hükümeti, 2017de 50 Pamir Kırgız’ı ve 2019da 50 Pamir Kırgız’ı kalıcı olarak yeniden yerleşim için Afganistandan Kırgızistana yerleştirdi.Geri dönenlere ev, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim ve iş bulma konusunda yardım verildi. Etnik Kırgızların yurt dışından ülkelerine geri gönderilmesine yönelik bir hükümet programının parçası olarak, onlara hızlandırılmış bir vatandaşlık prosedürü de verildi.

2017 ve 2019da ülkelerine geri gönderilenler, sırasıyla doğu Narın ve güney Oş illerine yerleştirildi. Ancak hükümetin yardımına rağmen geri dönenlerin bir kısmı, Kırgızistandaki yaşam tarzına uyum sağlamanın zor olduğunu söyleyerek Afganistana geri döndü. Ancak bu katı Taliban’ın Afganistanda iktidara gelmesinden önceydi. Şimdi Pamir Kırgızları, çocuklarının geleceğinden özellikle de eğitimlerinden endişe duyduklarını söyleyerek Kırgız hükümetine yalvarıyorlar.

Taliban liderliğindeki hükümet, kız çocuklarının ilkokuldan sonra eğitim görmesini yasakladı. Ve Taliban’ın devralmasından bu yana azalan uluslararası yardımla birlikte ülke de ciddi ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldı. Pamir Kırgız’ı M. Abdulzhalil-uulu bir video açıklamasında Taliban’ın bazı erkek okullarını da kapatması nedeniyle sadece ergenlik çağındaki kızının değil, iki oğlunun da okula gidemediğini söyledi: “Çocuklarımın eğitim görmesinden ben sorumluyum. Bu nedenle Kırgızistana taşınmak istiyorum. Kızımın da eğitim görmesini istiyorum, lütfen bizi buradan çıkarın” dedi. Burada ölürsem çocuklarım eğitimsiz kalır.” Abdulzhalil-uulu, Afganistanda kendi evi ve nispeten rahat bir hayatı olduğunu ancak ailesinin kendi insanlarıyla birlikte olmak için Kırgızistan’ı sonsuza dek terk etmek istediğini söyledi.

2021 yılının Temmuz ayının ortalarında, Kabildeki Batı destekli hükümetin düşmesinden bir ay önce Taliban Afganistan’ın kuzeyine ve kuzeydoğusuna doğru ilerlerken Pamir Kırgızlarından 345 kişi, komşu Tacikistana kaçtı. Kırgızistan hızla mültecileri kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı. Ancak Duşanbe, Afgan hükümetinin güvenliklerini garanti ettiğini söyleyerek onları Afganistana geri gönderdi. Ancak hükümet ertesi ay çöktü.

Taliban iktidara döndüğünde Kırgızistan, etnik Kırgızları Afganistandan ülkelerine geri gönderme taahhüdünü yineledi. 2021 yılının Eylül ayında Kırgız Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Oş’un Çong-Alay İlçesi Pamir Kırgızları için yeni bir yerleşim bölgesinin inşaatına resmen başladı. Hükümet, bölgede 400e kadar konut inşa etmek için 30 hektar alan tahsis etti. Projede ayrıca çeşitli sosyal merkezler, sağlık tesisleri ve 275 çocuk için bir okul yer aldı.

Caparov, Afganistandaki tüm etnik Kırgızları atalarının evlerine geri göndermek istediğini söyledi. 2022 yılının Temmuz ayında Kırgız hükümeti, Pamir Kırgızlarını sonraki iki yıl içinde geri getirmek ve yeniden yerleştirmek için yaklaşık 3 milyon dolar ayıracağını söyledi. Kırgızlar Vahan Koridorunda 15. veya 16. yüzyıllara kadar yaşadılar ve tarihçilere göre göçer Kırgız çobanlar sıcak mevsimlerde hayvanlarını otlatmak için bölgeyi kullanmaktaydılar.

 

Kaynak: https://bilimdili.com/dusunce/afganistandaki-yasayan-kirgiz-turkleri-talibandan-kurtulmak-istiyor/

YAZARIN DİĞER YAZILARI