Hollanda’da cinsel taciz olaylarının sonu gelmiyor

Veyis GÜNGÖR

2 yıl önce

Neredeyse bir aydır Hollanda gündemini etkin bir şekilde meşgul edencinsel taciz olayları, her geçen gün yeni boyutlara ulaşıyor.Televizyonda yayınlanan *‘O Ses Hollanda’* programı çekimlerinde meydanagelen cinsel taciz ve cinsel şiddet skandalları, Hollanda parlamentosunada sıçradı. Diğer taraftan, sanat dünyasında ortaya çıkan cinsel tacizolayları futbol dünyasına da sıçradı. Çorap söküğü gibi gelişen cinseltaciz olayları, artık toplumsal bir facia haline geldi.

Hollanda gündemine yaklaşık bir ay önce düşen cinsel taciz ve şiddetolayları, hatırlanacağı üzere *‘O Ses Hollanda’*programında ortayaçıkmıştı. Olayların kurbanı olan genç kızların, arka arkaya savcılığayaptıkları şikayetler ve Medya’dan Sorumlu Devlet Bakanı *GünayUslu’*nun TV şirketine yaptığı baskı sonucunda, *‘O SesHollanda’*programı durduruldu. Program ekibi hakkında geniş birsoruşturma başlatıldı. Suç duyuruları ve itiraflardan anlaşıldığınagöre, *‘O Ses Hollanda’* programında 2010 yılından bu yana, cinsel tacizve cinsel şiddet suçu işlenmiş.

*‘O Ses Hollanda’*programında yaşananların su yüzüne çıkmasıyla, kültür,sanat, film alanında da cinsel tacize uğrayanların olduğu gündeme geldi.Bu alanda en çarpıcı açıklamayı, Hollanda’nın tanınmış filmaktrislerinden *Katja Schuurman* yaptı. Sunucu ve aktris olan KatjaSchuurman, iş yerinde sık sık, *‘sınırı aşan cinseldavranışlar’*yaşadığını belirterek, *“Şu ana kadar 180 suç duyurusuyapılmış olduğunu duygum”* dedi. Ses sanatçısı, *Jennifer Ewbank* dasosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, 2010 yılında katıldığı *‘OSes Hollanda’* yarışmasında, iki kez cinsel tacize maruz kaldığını yazdı.

Hollanda’da cinsel taciz olayları tartışılmaya devam edilirken, birbaşka cinsel taciz olayı haberi de, tanınmış spor kulübü *Ajax*’tangeldi. Ajax’ın futbol şube direktörü olan eski futbolcu *Marc Overmars*hakkında da, *‘sınırı aşan cinsel davranış’* sergilediği ve hakkındaşikayetlerin olduğu haberleri medyaya yansıdı. Bunun üzerine, Ajaxkulübü yaptığı açıklamada Overmars’ın, kulüpteki bazı bayan çalışanlarıuzun süredir sınırı aşan cinsel içerikli mesajlar göndererek rahatsızettiğinin tespit edildiği ve görevine son verildiği belirtti.   

Her geçen gün farklı sektörlerde ortaya çıkan cinsel taciz ve cinselşiddet skandallarına, bu hafta Hollanda Temsilciler Meclisi de eklendi.*İşçi Partisi PvdA* milletvekili *Gijs van Dijk*, hakkında yapılanşikayetler sonucu, bu hafta milletvekilliğini bırakmak zorunda kaldı.Milletvekili Gijs van Dijk hakkında birden fazla kadın, gerek polisegerek parti genel merkezine, *‘istenmeyen davranışından’* dolayışikayette bulundular. Van Dijk hakkında 2019 yılında da, benzerşikayetlerin yapıldığı, ancak araştırma sonucundan bir şey çıkmadığıifade edildi. PvdA lideri *Lilianne Ploumen*, kadınlarla görüştüktensonra, şikayetlerin ciddi olduğunu ve bağımsız bir araştırmanınyapılmasının kaçınılmaz olduğunu açıkladı.

Güya emansipasyonun zirve yaptığı, kadın hakları şampiyonluğununyapıldığı, feminizm hakimiyetinin her alanda hissedildiği Hollanda’da,iş ortamında cinsel taciz ve şiddet olaylarının yaşanması, artıksosyolojik bir sorun haline geldi. Bu toplumsal sorunun bir çok alandayaşanması ve bir anda çorap söküğü gibi ortaya çıkması, insanın aklınaister istemez, toplum yapısının dejenereleşerek kurumlara yansıdığınıgetiriyor ve insanı derin derin düşündürüyor.

Şimdilerde,*‘O Ses Hollanda’*da ortaya çıkan cinsel taciz olaylarındansonra, toplumsal bir dalgalanma yaşanıyor. Kültür, sanat, film, futbol,siyaset alanlarında pek çok kurbanı olan cinsel taciz olaylarına, helehele bir milletvekilinin adının karışması ve istifa etmesiyle farklı birboyut kazandı.

Son haftalarda gündemin en önemli konuları haline gelen cinsel taciz veşiddetle ilgili sorun, Hollanda karar vericilerini harekete geçirdi.Kabine, sorunun tamamen şeffaflaşması için tecrübeli ve tanınmış birsiyasetçi olan *Mariette Hamer*’i bu konuda *‘Hükümet Komiseri’*olarakgörevlendirdi.

Özel olarak göreve getirilen bayan Hamer’dan, farklı alanlarda yaşanancinsel taciz olaylarını, toplumda konuşulabilir hale getirmesi vesorunun toplumsal tartışmalara dönüşmesini sağlaması ve çözümlerüretmesi bekleniliyor.

Veyis Güngör

YAZARIN DİĞER YAZILARI