Dünya

Arjantin Başkan Yardımcısı'na Suikast Girişimi

Özgür Demir - Özel haberi

Arjantin Başkan Yardımcısı'na Suikast Girişimi
02-09-2022 13:50
02-09-2022 14:02
Dün gece saat 20.00'de (Buenos Aires saati) Brezilya uyruklu Fernando Andres Sabag Montiel (35 yaşında) adındaki bir adam, Arjantin Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Cristina Fernández de Kirchner'e suikast düzenlemeye çalıştı.  Saldırgan toplanan kalabalığın arkasında, onu bekleyip destekleyenlerdenmiş gibi kurbanına yaklaştı. Şarjöründe 5 mermi bulunan, ancak haznede hiç mermi bulunmayan Bersa marka 380 kalibrelik (yerel üretim) tabanca taşıyordu. Suikast girişimi başarısızlıkla sonuçlanan şahıs, Başkan yardımcısını koruyan Federal Polis tarafından tutuklandı. 
İddia edilen saldırı, Arjantin siyasi ve ekonomik hayatında çok ciddi bir anda meydana geldi. Enflasyonun yılda %100'ü aşması ve nüfusun yarısından fazlasının yoksulluk sınırının altında olması, uluslararası kredinin olmaması ve Cristina Fernandez de Kirchner'in bir parçası olduğu Merkez Bankası'nın rezervsiz olmasıyla çalkalanıyor. Bu yetmezmiş gibi, (8 yıl boyunca iki kez Arjantin Devlet Başkanlığı yapmış olan) Cumhurbaşkanı yardımcısı çeşitli yolsuzluk davalarından yargılanıyor ve bu hafta o davalardan birinde savcı 12 yıl hapis cezası talep ediyor. Kamu görevinden ömür boyu diskalifiye ve beş milyardan fazla peso (1 milyar ABD doları) para cezası ile yargılanıyor. Ve ilginç olan, üçüncü hükümetinin bu olağanüstü krizinin ortasında, yolsuzlukla ilgili ceza davalarıyla boğulmuş ve hiçbir çıkış yolu olmayan bu suikast girişimi gerçekleşiyor.
Saldırganın arkasında ne veya kimin olduğunu gerçekten anlamak için adli soruşturmayı beklememiz gerekecek.  Arjantin İlginç bir durumla karşı karşıya.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER