Dünya

Dünya Raporunda Bu Hafta

Özgür DEMİR - Özel Haberi

Dünya Raporunda Bu Hafta
14-08-2022 22:58
14-08-2022 23:05

1) Elektrikli araçlar ve diğer elektronik ürünler için piller için önemli bir bileşen olan LİTYUM, hiç bu kadar fazla talep görmemişti.
Dünyanın bilinen yataklarının yarısından fazlası , Bolivya  ve Arjantin'in  kesiştiği yerin yakınında bulunuyor.
Ancak bu ülkelerdeki sol hükümetler, yerli haklarına, çevresel kaygılara ve daha fazla devlet kontrolü ihtiyacına atıfta bulunarak “üretimi boğuyor”.
Şili, dünyada bilinen en büyük rezervlere sahiptir ve yakın zamana kadar lider lityum üreticisiydi.
Ama orada üretim yavaş yavaş gelişirken, Avustralya'da da patlıyor  (ki şimdi 1 numara).
Şili Yüksek Mahkemesi, yerli gruplara danışılmadığı için Çinli bir şirketin Atacama çölünde lityum çıkarma sözleşmesini reddetti.
Şimdi, Başkan Gabriel Boric, Bolivya'da olduğu gibi, 2008'de lityumu kamulaştıran ancak henüz önemli miktarlarda üretmeyen bir devlet lityum şirketi kurmak istiyor.
NEDEN önemli!
Gelişmiş piller fosil yakıtlardan geçiş için çok önemli olsa da bunları yapmak için gereken elementleri çıkarma mücadelesinin kendisi çevresel olarak yıkıcıdır.
Önümüzdeki yıllarda bu gerginliğe yakından bakmamız gerekecek.

2) ABD
ÇEKİMLER
Suç, cinayet ve toplu katliamlar bu yıl Yankees  manşetlerinde yer aldı.
Geçen hafta sonu Cincinnati'de meydana gelen silahlı saldırıda 9 kişi yaralandı, Detroit'te bir başka kişi öldü ve 4 kişi yaralandı.
Ancak kapsamlı suç verileri farklı bir hikâye anlatıyor.
Ülke çapında, çekimler geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl %4 azaldı.
Büyük şehirlerde cinayetler %3 azaldı.
Cinayetlerdeki düşüş 2022'nin geri kalanında da devam ederse, 2018'den bu yana ABD'de ilk kez istatistiklerin düştüğü yıl olacak.
İnişler küçük.
Ancak cinayet oranını eskisinden neredeyse %40 daha yüksek tutan iki yıllık büyük artışlardan sonra bu iyi haber.
NEDEN önemli!
Çünkü 2020 genel olarak kaotik bir yıldı, Covid , polis protestoları  ve cumhurbaşkanlığı  seçimleri.
Bu kargaşa, kuşkusuz genel "çılgınlık" ve cinayetlere katkıda bulunan toplumsal uyumsuzluğu ve anomiyi besledi.
İnsanlar birbirlerine ve kurumlarına olan güvenlerini kaybettikçe suça ve şiddete yönelme olasılıkları artıyor.
Kaos azaldıkça şiddet de azalır.
İlgimi çekti çünkü bu ilericilik söylemi değil, bunun yerine cinayet ve silahlı saldırılardaki artışın sorumluluğunu Cumhuriyetçilere yükleyen bir çatlak kuruyor.

3) ABD II
DESTEKLER
Başkan Biden, ABD yarı iletken araştırma ve üretimine  52.7 milyar dolarlık sübvansiyon sağlamak ve ABD'yi Çin'in bilim ve teknoloji çabalarıyla  daha rekabetçi hale getirme çabalarını artırmak için bir yasa tasarısı imzaladı.
İmza törenine Micron, Intel, Lockheed Martin, HP ve Advanced Micro Devices CEO'ları ile kabine yetkilileri ve Otomobil İşçileri Sendikası Başkanı Ray Curry de dahil olmak üzere sendika ve otomobil endüstrisi liderleri katıldı
Ayrıca Pennsylvania ve Illinois valileri, Detroit, Cleveland ve Salt Lake City belediye başkanları da hazır bulundu.
Mevzuat, arabalardan , silahlardan, çamaşır makinelerinden ve video oyunlarından ???? her şeyi etkileyen kalıcı bir kıtlığı hafifletmeyi amaçlıyor.
Kıtlık otomobil üreticilerini etkilemeye devam ederken, binlerce araba ve kamyon  güneydoğu Michigan'da park halinde ÇİP bekliyor.
NEDEN önemli!
Çünkü ABD sanayi politikasına, ender bir girişte, tasarı  ayrıca çip fabrikaları için 24 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen %25'lik bir yatırım vergisi kredisini de içeriyor.
Ve Çin yasaya karşı sert lobi yaptığı için olsa gerek.
Washington'daki Çin büyükelçiliği, Çin'in buna "şiddetle karşı çıktığını" ve buna "Soğuk Savaş zihniyeti" adını verdiğini söyledi.

4) PERU
Hüzünlü Televizyon dizisi
Peru siyasi krizi, bölüm bölüm pembe dizi oldu
Ve berreta .
Bu Çarşamba, Cumhurbaşkanı PEDRO CASTILLO'nun baldızı YENİFER PAREDES, yolsuzluk soruşturması kapsamında adalete teslim edildi.
Polisin biri Hükümet Konağı'na, diğeri de Cumhurbaşkanı'nın aile evine eşi benzeri görülmemiş 2 baskın gerçekleştirmesinin ardından, şüphelinin orada saklanıyor olabileceğini düşünerek teslim oldu ????.
Cumhurbaşkanı ve eşi, Yenifer Paredes'i kendi kızları gibi büyütmüştü.
Adalet Bakanı, genç kadının teslim edilmesinin cumhurbaşkanının kimseyi korumadığını gösterdiğini doğruladı ve her şeyin Pedro Castillo'ya karşı bir komplonun parçası olduğu fikrini yineledi. ("Hukuk" her yerde yaygındır).
Geçen haftalık özette , Castillo'nun baldızı aleyhindeki vergi soruşturması, América Televisión  ağının, genç kadının bölgedeki bir topluluktan insanlarla konuştuğu bir videoyu yayınladığı bir gazeteci raporundan sonra biliniyordu. Cajamarca'daki Chota semtinde, Yönetimde herhangi bir pozisyonda bulunmamalarına rağmen, bir temizlik işi inşa etmek için kayıt yaptırmaları gerektiğini bildirmek asıl amaç.
Görüntülerde Paredes, bu öğleden sonra tutuklanan ve Eylül 2021'de devletle bir milyon dolarlık ihale kazanan JJM Espino Engineering & Construction S.A.C. şirketinin yasal temsilcisi olan Hugo Espino'nun yanında görünüyordu.

5) ŞİLİ
DEVLET İLE MUHALEFET OLMAK AYNI DEĞİLDİR…
Şili Parlamentosu bu Çarşamba günü, ülkenin Güney Makro Bölgesi için Mayıs ayında ilan edilen olağanüstü halin 15 gün daha uzatılmasını onayladı.
Karar, yolların ve güzergahların günlük kullanımını etkileyen Mapuçe halkının uyguladığı şiddet nedeniyle alındı.
Tedbirin bu beşinci uzatılması, muhalefetteyken, Sebastian Piñera döneminde ülkenin güneyinde kendisinin ve arkadaşlarının "militarizasyon" dediği şeyi şiddetle eleştiren Başkan Gabriel Boric Hükümeti tarafından talep edildi.
6) FRANSA
TUZ ÇİÇEK
Son haftalarda Fransız kırsalını kavuran kavurucu sıcak dalgaları  ve kuraklık sayesinde, bir grup zorlu bir kazanan olarak ortaya çıktı: Guerande'nin kuzeybatı bölgesindeki tuz çiftçileri.
Su yüzeyinde kristalleşen Guerande'nin kar beyazı  fleur de sel ('tuz çiçeği'), dünya pazarlarındaki ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki perakende satışlarındaki en iyi tuzlardan biridir ve kilogram başına 100 doların üzerindedir.
Son aylarda sıcaklıkların artması ve yağışların neredeyse hiç olmaması tuzlu suyun buharlaşmasını hızlandırdığı için üretim arttı.
Son 10 yılda deniz tuzu üretimi tuzlu su başına ortalama 1,3 ton olmuştur, ancak bu yıl verim 2,5 ton ile bunun neredeyse iki katı olmuştur.
Yorucu bir iş: Kavurucu güneşin  altında işçiler, her bir çöp kutusunu ayıran dar çamur duvarlar boyunca el arabalarını itiyor, dört yıldan fazla bir süredir neredeyse hiç değişmeyen yöntemler ve aletler kullanarak zeminlerin dibinden deniz tuzunu sıyırıyor.
Hasat işleminde hiçbir makineye izin verilmez.
NEDEN önemli!
Çünkü Fransızların pazarlama süreçlerinde ne kadar harika olduklarından çok etkilendim: bu durumda tuz çıkarma işlemini dünyadaki diğer tuzluklardan farklı yapıyorlar.
“Tuz” üretmiyorlar ???? aynen öyle… “fleur de sel” üretiyorlar….

7) ALMANYA
“AÇLIK”
Çok yüksek sıcaklıklar  ve kuraklık sadece  FRANSA 'i vurmuyor.
Tüm Avrupa kuruyor ve buna iyi bir örnek RIN Nehri.
Almanya'da , yağmurla yaşamaya alışmış bir ülke , nehrin alçak seviyesi şaşırtıcı.
Geçen Çarşamba gecesi, seviye 7 santimetre daha düştü
Avrupa'da öyle bir kuraklık var ki, Ren ve ELBA nehirleri nehir trafiğine kapanmak üzere.
Suların çekilmesi, atalarımızın taşa kazınmış korkunç uyarılarını gözler önüne seriyor: "Açlık Taşları" (açlık taşları).
Birçok şehirde, Orta Avrupa'nın büyük nehirlerinin kıyısında, büyük KAYNAKLAR veya tarihi sellerde ulaşılan seviyeyi kaydetmek için işaretler yapma geleneği vardır.
Bu işaretlemelerin bir kısmı mevcut binalar veya anıtlar üzerine yapılırken, diğerleri yerine yerleştirilmiş taş veya metal tabletler üzerine yapılır. Diğer durumlarda, duvarlar veya nehir taşları üzerinde işaretler yapılır.
Almanya'da kuraklığın su seviyesinin altına inecek kadar şiddetli olduğu zamanlarda ortaya çıkan  taşlara ???? "açlık taşları" denir, çünkü bu inişler yetersiz hasat ve dolayısıyla kıtlık öngörürler. ????
Bu taşların üzerine insanlar aşırı kuraklık zamanlarını tarihler veya yazıtlarla işaretlemişler ve bazılarının üzerinde garip uyarılar bırakılmıştır.
"Beni görürsen ağla", "Beni gören ağladı. Beni gören ağlar.”, “Bu taş yok olunca hayat yeşerecek” en rahatsız edici yazılardandır.
En eskilerinden bazıları 15. yüzyıla kadar uzanıyor ve bugün hala kaydediliyor.



8) RUSYA
UYDULAR ???? İRAN İÇİN
Geçen Salı RUSYA , Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in Batı'ya karşı birlikte çalışma sözü vermesinden sadece 3 hafta sonra Kazakistan'ın güneyinden bir İran ???? uydusu fırlattı.
Adını 11. yüzyıl İranlı şair ve filozof Ömer Hayyam'dan alan Hayyam uzaktan algılama uydusu, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden bir Rus Soyuz roketi tarafından fırlatıldı.
Resmi IRNA haber ajansı, İran'ın uzay ajansı 'in uydudan gönderilen ilk telemetri verilerini  aldığını söyledi.
Washington Post ???? geçen hafta, ABD'li yetkililerin Rusya  ve İran  arasındaki uzay iş birliğinden endişe duyduklarını ve uydunun yalnızca Rusya'ya Ukrayna'da  yardım edeceğinden korktuklarını, aynı zamanda İran'a "benzeri görülmemiş yetenekler" sağlayacağını bildirdi. ???? Aslında gerçek hedef İsrail'deki  ve Orta Doğu'daki potansiyel askeri hedefleri takip etmek.

9) ROMANYA
MADEN TEMİZLEME İŞLERİ
Şimdiye kadar, ikisi Romanya sularında olmak üzere Karadeniz'de 22 mayın tespit edildi.
Bu ülkede, bir sahil kasabası yakınlarında ikinci mayın ortaya çıktıktan sonra, Rumen askeri dalgıçları eğitim misyonları üstlendi.
Gerçek durumlara çok hazırlıklı olmalılar çünkü mayınlar Karadeniz'in her yerinde olabilir.
Ukrayna'da savaşın başlamasından ve yüzen mayınların ortaya çıkmasından bu yana, Romanya Deniz Kuvvetleri askerleri eğitim senaryolarını değiştirdi.
Romanyalı dalgıçlar bugünlerde Bulgaristan , Gürcistan , Amerika Birleşik Devletleri  ve Türkiye'den meslektaşlarıyla birlikte antrenman yapıyorlar

10) BÜYÜK İNGİLTERE
İNGİLİZ HİSSESİ AYRIMCILIK
Brexit sonrası seyahat kuralları 1 Ocak 2021'den beri yürürlüktedir.
Ancak Birleşik Krallık'ın  AB'den  ayrılmasından bu yana İngiliz gezginler için daha da fazla kısıtlama var.
Şu anda Birleşik Krallık vatandaşları yeni pasaport kurallarına  ve giriş şartlarına  uymak zorundadır, ancak gelecek yıl ayrıca Schengen Bölgesi'ndeki bir ülkeye girmeden önce yeni bir vize muafiyet programına kaydolmaları gerekecektir.
AB'den ayrıldıktan sonra, Birleşik Krallık vatandaşları, daha katı olma eğiliminde olan AB üyesi olmayan ülkelerden gelen insanlarla aynı kurallara uymak zorundadır.
Turistler, seyahat etmeden önce Fransa  ve İspanya  gibi AB ülkelerine giriş için yeni gereksinimleri karşıladıklarından emin olmalıdır, aksi takdirde havaalanında geri çevrilebilirler.
Schengen Bölgesi'ndeki (karşılıklı sınırlarında sınır ve pasaport kontrollerini kaldıran 26 Avrupa ülkesinden oluşan bir grup) bir ülkeyi ziyaret eden İngiliz turistlerin ülkeye girerken ek belgeler sağlamaları gerekebilir.
Birleşik Krallık'taki kişilerin aşağıdakilere sahip olduklarını kanıtlamaları gerekebilir:
> konaklama, (örneğin bir otel rezervasyon onayı) ve,
> konaklamanız için yeterli para (tutar konuma göre değişebilir)
ETİAŞ yolda.
Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi anlamına gelen ETIAS, Kasım 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek yeni bir programdır.
Uygun ülkelerden (Birleşik Krallık da dahil olmak üzere Schengen bölgesine girmek için vize gerektirmeyen) bireylerin, seyahatten önce vize muafiyeti için ETIAS'a kaydolmaları gerekecektir.
Yolcuların, geçerli bir pasaport, e-posta adresi ve banka kartı veya kredi kartı  kullanarak ETIAS'a çevrimiçi olarak başvurmaları gerekecek ve bunun 7 €'ya mal olması ve iki yıl geçerli olması beklenen başvuru ücretini ödemesi gerekecek.
Birleşik Krallık vatandaşlarının  ayrıca kişisel bilgilerini vermeleri ve sağlık ve güvenlik sorularını yanıtlamaları istenecektir.
Uygulama, çeşitli güvenlik veri tabanlarına karşı kontrol edilecektir.
Öte yandan, Giriş/Çıkış Sistemi (SES), AB üyesi olmayan gezginlerin AB'nin bir dış sınırını geçerken adlarını, seyahat belgelerini ve giriş ve çıkış tarihlerini ve yerlerini kaydetmelerini gerektiren otomatik bir bilgisayar sistemidir. .
Ayrıca parmak izleri alınacak ve fotoğrafları çekilecek
SES, pasaportların manuel olarak damgalanmasının yerini alacak ve Mayıs 2023'ün sonunda yürürlüğe girmesi bekleniyor.
NEDEN önemli!
Çünkü Büyük Britanya  şu anda ETIAS'a uygun ülkelerin bir parçası olduğundan, diğerleri arasında Arnavutluk , Antigua ve Barbuda , Arjantin , Bahamalar , Barbados , Bosna-Hersek , Brezilya , Chile , Colombia , Costa Rica , Dominika  El Salvador , Georgia , Grenada , Guatemala , Honduras , Hong Kong , İsrail , Kiribati  , Makao , Mauritius , Meksika , Mikronezya , Panama , Paraguay , Peru , Samoa , Sırbistan , Seyşeller , Singapur Islands Tonga , Trinidad ve Tobago , Tuvalu  Ukrayna , Uruguay  Vanuatu  ve Venezuela  ve bu listelerde kendilerini “karışık” gören İngiliz gezginlerde tam bir tartışma ve rahatsızlık yarattı…

11) UKRAYNA
SAVAŞ HABERLERİ
Güney Ukrayna'da bir şehir olan Kherson'daki Antonovsky Köprüsü'ndeki kraterler, hassas atışın gücünü gösteriyor.
Dnipro Nehri boyunca şehre giden veya şehre giden 2 ana yoldan biri olan  köprüsü, 27 Temmuz'da Herson'u Rus güçlerinden geri almak için savaşan Ukraynalı askerler tarafından geçilmez hale getirildi.
Hedeflerini bulmak için küresel konumlandırma sistemi (GPS) sinyallerine dayanan, ABD tarafından tedarik edilen bir “Himars” fırlatıcısından  ateşlenen füzeler kullandılar.
GPS güçlü bir savaş aracıdır, ancak teorik olarak düşman tarafından devre dışı bırakılabilmesi gerekir.
Biraz hatırlayalım:
NavStar Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS), 1970'lerde Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri tarafından geliştirilmiştir.
Dünyanın herhangi bir yerinde taşınabilir ve hassas navigasyon sağlayan ilk sistemdi .
Alıcı, birden fazla uydudan  kesin zaman sinyalleri toplar ve konumunu üçgenleme yoluyla hesaplar.
GPS güdümlü mühimmatlar, ABD cephaneliğinde güdümsüz bombaların neredeyse tamamen yerini aldı.
Füzelerden top mermilerine kadar birçok başka silah da GPS özelliklidir.
Amerika Birleşik Devletleri ve diğer sponsorlar, GPS güdümlü roketler ve top mermileri sağlıyor.
Teknoloji pahalıdır, ancak hedefin sabit olduğunu ve konumunun bilindiğini varsayarsak, neredeyse bir isabeti garanti eder.
GPS savunmasızdır.
Onu besleyen uydular  Dünya'dan yaklaşık 20.000 kilometre uzakta, ancak vericileri araba farlarından daha güçlü değil.
Zayıf sinyalleri, aynı dalga boylarında çalışan radyo vericileri tarafından bastırılabilir.
Himars roketleri gibi ABD silahlarının ayrıca ivmeyi ölçen ve onu mesafe ve seyahat yönünü tahmin etmek için kullanan yedek atalet rehberliği vardır.
Bu, GPS füzeye rehberlik edemiyorsa etkinleştirilir.
Öyleyse Rusya onları neden etkisiz hale getirmiyor? Rusya  bu tür saldırıları daha fazla önlemek için ne yapabilirdi?
Rusya, NATO ile olası bir çatışma için bir miktar kapasiteyi yedekte tutmak için müdahaleyi engelliyor olabilir.
Yüksek güçlü bir sinyal bozucu, bir işaretçinin radyo eşdeğeridir ve onu oldukça görünür bir hedef haline getirir. Ayrıca Rus kuvvetleri, GPS çok daha güvenilir olduğu için kendi eşdeğer teknolojisi olan GLONASS yerine GPS kullanıyor.
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, bazı Rus pilotların uçaklarının gösterge panellerine ticari GPS alıcıları taktığını söyledi.
Kremlin, kendi güçlerini bozmamak için müdahaleyi sınırlamaya karar vermiş olabilir.
Rusya  ayrıca GPS uydularını siber veya fiziksel saldırı yoluyla tamamen işe yaramaz hale getirme yeteneğine de sahip.
Ancak bu kadar dramatik bir adımın sadece Ukrayna saldırılarını önlemek için atılması pek olası değil.
GPS'e yapılan bir saldırı ABD'ye  yapılmış bir saldırı olur ve bu nedenle NATO'yu çatışmaya dahil etme riskini taşır.

12) İRAN
ABD'YE HITCHMEN GÖNDER
Adalet Bakanlığı, eski Dışişleri Bakanı MIKE POMPEO'nun geçen Çarşamba günü İranlı bir ajan tarafından Trump yönetiminin eski ulusal güvenlik danışmanı JOHN BOLTON'a suikast düzenlemek için ifşa edilen bir planın ikinci hedefi olduğunu bildirdi.
Bolton'un on yıllardır İran rejiminin sert bir eleştirmeni olduğunu ve Ocak 2020'de İranlı general Qassem Soleimani'ye yönelik suikast için kendisine ve diğer üst düzey Trump yönetim yetkililerine karşı misilleme yapmakla tehdit ettiğini hatırlayın.
Bolton, eski Başkan Trump'ın İran üzerindeki "azami baskı" kampanyasının ve Mayıs 2018'de İran ile nükleer anlaşmadan  çekilme kararının arkasındaki itici güçlerden biriydi.
Adalet Bakanlığı, suikast girişimlerini başlatmaya çalıştığı iddia edilen İran Devrim Muhafızları Ordusu üyesi Shahram Poursafi'ye yönelik suçlamaları açıkladı.
Dip not:
Bolton, CNN'e İran hükümetinin başına aldığı 300.000 dolarlık ödülü aşağılayıcı derecede düşük bulduğunu söyledi.

13) İRAN II
KRİPT KİŞİLER
Tasnim haber ajansının Salı günü bildirdiğine göre, İran bu hafta kripto para birimleri kullanarak ilk resmi ithalat mal alımını gerçekleştirdi.
10 milyon dolar değerindeki emir, ülkenin doların egemen olduğu küresel finansal sistemi atlayan dijital varlıklar aracılığıyla ticaret yapmasına ve aynı zamanda yaptırımlarla benzer şekilde kısıtlanmış diğer ülkelerle ticaret yapmasına izin vermenin ilk adımıydı.  
Ajans, işlemde hangi kripto para biriminin kullanıldığını belirtmedi.
Geçen yıl yapılan bir araştırma, dünyadaki tüm bitcoin madenciliğinin %4,5'inin kısmen ülkenin ⚡️ucuz elektriğinin bir sonucu olarak İran'da gerçekleştiğini buldu.
Kripto para madenciliği, İran'ın ???????? ithalat satın almak ve yaptırımların etkisini azaltmak için kullanılabilecek yüz milyonlarca dolar kazanmasına yardımcı olabilir.

14) SIERRA LEONE
YANGINDA
Sierra Leone'deki hükümet karşıtı protestolarda en az 27 kişi öldü, şok vatandaşlar çoğunlukla başkent Freetown'da kapalı kapılar ardında kalırken, önceki günkü çatışmalarda ölenlerin sayısı keskin bir şekilde arttı.
Kaynaklar, yüzlerce kişinin ekonomik zorluklar ve hükümetin yükselen fiyatların etkisini hafifletemediği algısı nedeniyle sokaklara döküldüğü için altı polis memuru ve en az 21 sivilin öldüğünü söyledi.
Vatandaşların uzun süredir kontrol altında tutulan hayal kırıklıkları, Dünya Bankası'na göre yaklaşık 8 milyonluk nüfusun yarısından fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığı bir ülkede temel mal fiyatlarının artmasıyla daha da kötüleşti.
NetBlocks internet gözlemcisine göre, internet çarşamba günü iki saatliğine ve yine bir gecede kesintiye uğradı.
Polis, sokağa çıkma yasağının saat 19.00'dan itibaren geçerli olacağını söyledi. m. sabah 7'ye kadar m. Hükümetin sokağa çıkma yasağı ilan etmesinin ardından Perşembe günü yerel saatle başlayacak. m. Çarşamba, şiddeti durdurmak için.
NEDEN önemli!
Kulaklarım tanınabilir sesleri duymanın yanı sıra, Sierra Leone, artan yaşam maliyeti nedeniyle isyanlarla karşı karşıya kalan bir dizi ülkede en son Batı Afrika ülkesi.

 O KADAR Uzak Doğu DEĞİL





15) ÇİN
KARANTİNA
Çin'in tropikal ????Hainan adasındaki  kumlu plajları ⛱, lüks tatil köyleri ve gümrüksüz alışverişiyle tanınan Sanya şehri, uzun zamandır orta ve üst sınıf Çinli aileler için popüler bir kaçamak olmuştur.
Ancak hafta sonundan bu yana, sakin bir kaçamak olarak başlayan şey, kendilerini bir covid salgınını engellemek için yetkililer tarafından uygulanan ani bir karantinaya ⛓ yakalanmış bulan on binlerce turist için stres dolu bir seyahat kabusuna dönüştü
Yetkililerin bir balıkçı limanında denizaşırı deniz ürünleri tüccarları ile temasa geçmesine atfedilen oldukça bulaşıcı bir Omicron alt varyantı tarafından yönlendirilen salgın, 1 Ağustos'tan bu yana Sanya'da 1.200'den fazla kişiye bulaştı.
Ayrıca Hainan'daki bir düzine başka şehir ve ilçeye de yayıldı.
Bu, hızlı kilitlenmeler, toplu testler, kapsamlı temas takibi ve karantina ile yerel salgınları hızla bastırmayı amaçlayan Çin'in sıfır covid politikası  standartlarına göre büyük bir salgın.
Cumartesi günü, Sanya hükümeti 80.000'i turist olmak üzere bir milyon insanın yaşadığı şehri alelacele karantinaya aldı.
Ayrılmak isteyen ziyaretçilerin 7 gün boyunca yapılan 5 negatif covid testini göstermesi gerekecek  ve yetkililer önlemlerin ne zaman kalkacağını belirtmedi.
Toplu taşıma askıya alındı, şehir içindeki insanların hareketi acil servislerle sınırlandırıldı ve ulaşım bağlantıları felç oldu. Uçuş takip şirketi Variflight'ın verilerine göre, cumartesi günü Sanya'dan  uçuşların %80'inden fazlası iptal edildi.
Devlet yayıncısı CCTV Cumartesi günü yaptığı açıklamada, şehirden ayrılan tüm  trenlerinin de iptal edildiğini söyledi.
16) JAPONYA
BİRLEŞTİRME KİLİSESİ
Japonya Başbakanı FUMIO KISHIDA  partisinin Birleşme Kilisesi ile bağları eski Başbakan Shinzo Abe'nin öldürülmesinin ardından kamuoyu desteğini zedelediği için kabinesini değiştirdi
Abe'nin katil olduğu iddia edilen kişinin, sosyal medya paylaşımlarına ve haber raporlarına göre, kilisenin annesini iflas ettirdiğini ve Abe'yi onu terfi ettirmekle suçladığını iddia ederek kiliseye karşı kin beslediği belirtildi.
O zamandan beri, iktidardaki Liberal Demokrat Parti'den (LDP) yaklaşık bir düzine diğer milletvekili mezheple bağlantıları ortaya çıkardı.
Kilise, sözde saldırganın annesinin üye olduğunu doğruladı.
Birleşme Kilisesi'nin tarihi nedir?
Birleşme Kilisesi olarak bilinen Birleşme ve Dünya Barışı için Aile Federasyonu, 1954 yılında Güney Kore'de komünizm karşıtı bir mesih olan Sun Myung Moon tarafından kuruldu.
Japonya, Moon'un muhafazakarlığının egemen seçkinlerin Soğuk Savaş hakkındaki görüşleri ile uyumlu olduğu uluslararası genişlemesindeki ilk destinasyonlardan biriydi.
Bu mezhep ve PLD bazı görüşleri paylaşıyor, eşcinsel evliliğe karşı çıkıyor ve Japonya'nın pasifist anayasasının revizyonunu destekliyor,
Kamu yayın kuruluşu NHK Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kishida'nın kabinesine desteğin Ekim ayında göreve başlamasından bu yana en düşük seviyeye düştüğünü söyledi  %46 , ankete katılanların çoğu kiliseyle bağlar hakkında bir açıklama istediklerini söyledi.
Kendisiyle "hiçbir bağı" olmadığını söyleyen Kişida, yeni kabine üyelerinin ve yeni iktidar partisi yetkililerinin kiliseyle olan bağları "tamamen gözden geçirmesi" gerektiğini söyledi.
Abe cinayetinin zanlısı, sosyal medya paylaşımlarına ve haberlere göre kilisenin annesini yaklaşık 100 milyon yen (736.000 $) ile ayrılmaya ikna ettiğini söyledi.
Olaydan sonra kilise, anneye yaklaşık 400.000 dolar iade ettiğini söyledi.
Onu zorlamayı reddetti ve toplam miktar hakkında yorum yapmayı reddetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER