Enerji Savaşları

18-06-2022

Dünya’da Enerji ve gıda alanında çok büyük sıkıntılar yaşanıyor ve tedarik zinciri kopmak üzere. 

Rusya insanlığı etkileyen enerji ve gıda tedarikini bir koz olarak, yani bir silah gibi kulanmakta ve tehdit etmektedir.  

Ukrayna savaşında kendi yanında yer almayan ülkelere karşı önce enerji kısıtlamaları getirdi daha sonra enerji paralarını Rus rublesi ile ödenmesini talep ederek ödemeyen ülkelerin gaz vanalarını kapattı.  

Son olarak federal Almanya’nın gaz tedarikini azaltarak bu kozu kulanmaya başladı. 

Rusya’nın gerekçesi ise gaz hatlarında tamir yapılacağını bildiren açıklamalardı halbuki bu karar siyasi bir karar.  

Rus gaz şirketi Gazprom, dün yaptığı açıklamada Kuzey Akım üzerinden gaz sevkiyatının 167 milyon metreküpten 100 milyon metreküpe düşürüldüğünü bildirdi. 

Yine Gazprom şirketi Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatının yüzde 33 daha düşeceği uyarısında bulundu.

Bu açıklamalar neyi işaret ediyor, Almanya'nın sanayide çarkları döndürmek ve konutları ısıtmak için Rus petrolü, doğal gazı ve kömürüne diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla bağımlı olduğu görülürken, ülke, ihtiyacı olan doğal gazın yüzde 55'ini, ham petrolün yüzde 35'ini ve kömürün yüzde 45'ini Rusya'dan karşılıyor. 

Almanya'da konutların yaklaşık yarısı, ağır sanayide elektrik üretmek için kullanılan doğal gazla ısıtılıyor. 

Federal Almanya ucuz enerji ile sanayisini çarklarını çalıştıran bir ülke fakat son yıllarda enerji tedariki konusunda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya.  

Katar enerjisi veya Amerikan enerjisi gibi uzak ülkelerden enerji temin etme durumu Alman ekonomisinin rekabet gücünü zayıflatacaktır. 

Alman hükümeti Ruslara karşı çaresiz gözüküyor bir taraftan, inşa ettikleri Rusya politikası darmadağın olmuş durumda diğer taraftan gaz sevkiyatında meydana gelen aksamalar. 

Alman işverenler birliği bir önce enerji tedariki konusunda çözümler üretilmesini beklediklerini ifade ettiler.  

Endüstri çevreleri, Rusya'dan gelen gaz arzındaki büyük düşüşün acil eylem ve sert önlemler alınması gerektirdiğini söyleyerek, "Gaz gerçekten kıt hale gelene bekleyemeyiz" diyerek hükümeti sıkıştırıyorlar. 

Gerekirse sanayide, gazla çalışan elektrik santrallerini bir an önce kapatılması düşünmelidir diyorlar. 

Almanya geçmişte uyguladığı Rusya politikasını sorgulama hususunda çok rahatsız özellikle eski başbakan Angele Merkel. 

Eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Baltık Denizi'ndeki Kuzey Stream 2 gaz boru hattını inşa etme kararlarını savunarak, "Ticaret yoluyla dünyanın ikinci nükleer gücüne sahip ülkeyi değiştirebileceğine inandım dedi. 

“Ama bu kolay bir karar değildi.”

O zamanlar tezimiz şuydu: Kuzey gaz boru Stream 2 çalışır durumdaysa, Putin artık Ukrayna üzerinden gaz teslim etmeyecek, hatta ona saldırmayacak." diye düşünmüştük.  

Fakat düşünülen politikaların hiç birisi Rusların planlarını engelleyemedi.  

Avrupa Birliği'nde ise mevcut olan enerji, AB'de üretilen enerjiden ve üçüncü ülkelerden ithal edilen enerjiden gelmektedir.

2020'de AB ülkelerinde kendi enerjisinin yaklaşık %42'sini kendileri üretirken (2019'daki %40'a kıyasla artış), %58'i (2019'daki %60'a kıyasla düşüş) ithal edildi. 

Bunun düşüşün sebebi COVİD- 19 etkisiyle olduğu belirtiliyor. 

Petrol ürünleri AB ülkelerinde enerji karışımında en büyük paya sahip

2020'de AB'deki enerji karışımı, yani mevcut enerji kaynakları yelpazesi, temel olarak beş farklı kaynaktan oluşuyor: petrol ürünleri (ham petrol dahil) (%35), doğal gaz (%24), yenilenebilir enerji (17). %), nükleer enerji (%13) ve katı fosil yakıtlar (%12).

Velhasıl AB bu enerji krizini savaşsız çözüme iradesini ve liderliğini gösterebilecekmi?

Avrupa’da enerji krizi kapıda ve bir çözüm bulunmuş değil. 

Ve siyasi kriz, enerji krizi ve gıda krizi çözüm bekliyor?

Belki de Rusların bu kadar uzun süre dayanabileceklerini hesap edemediler.  

Kıta Avrupa’sı çaresiz bir şekilde olayları seyrediyor.  

Enerji ve gıda krizi gelecek günlerde sanayi ve alt gelir guruplarını çok etkileyecektir eğer tedbir ve önlemler alınmazsa çok zor günler bekliyor Avrupa’yı.   

Ramazan Özdemir

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?