Günden Dışarı Gidenler

Dr. İrfan PAKSOY

11 ay önce

Eura24 haber portalında yazmamı mümkün kılan vesile kardeş Azerbaycan diyarındaki bir yazar, muhabir ve tv program yapımcısı olan Azada Balayeva Hanım oldu.

Araştırma - inceleme türü bir eser olan ve 2021 yılı sonunda okuyucu ile buluşan “Özgürleşme Yolunda Azerbaycan Aydınları” isimli eserimi hazırlarken eserin içeriğindeki kimi kelime ve kavramlar için kendisinin değerli yardımlarını gördüğüm ve aynı zamanda Eura24’ün Azerbaycan muhabiri olan Azada Hanım, yazarları arasında bulunduğu Eura24’te yazmam konusunda tavsiyede bulundu ve sonrasında da Eura24’ün yöneticilerinden Sayın Oğuzhan Kul ile görüşmemi sağladı.

Son derecek sıcak ve samimi geçen telefon görüşmemiz esnasında Oğuzhan Beyden, sadece duygusal manada değil bunu da ötesinde bilimsel uğraşı alanı itibarıyla da kendimi bir parçası ve mensubu hissettiğim Türk dünyasına yönelik yayıncılık alanında faaliyetlerinin de olduğunu duymak beni ziyâdesiyle memnun etti.

Eura24’te yazmamı mümkün kılan gelişme özetle bu şekilde...  

Bu vesile ile Azada Hanıma ve Oğuzhan Bey’e münhasıran teşekkürler, Eura24 okuyucularına da merhaba...

Eura24’teki ilk yazımda okurlarla Antik Mısır Uygarlığı Yeni Krallık Dönemine (M.Ö. 1550-1077) [1] ait şiirimsi bir yazıtı paylaşmak uygun olacak.

Peyami Safa (1889-1961) “Eski başkadır, eskimiş (ise daha) başkadır. Nice eskiler vardır, eskimez.” derken kimi / nice eski şeylerin üzerinden zaman geçse de eskimediğini belirtmektedir.

Aşağıda yer alan Antik Mısır Uygarlığı Yeni Krallık Dönemine ilişkin “Günden Dışarı Gidenler” başlıklı yazıt da bu kapsama giren bir şiirimsi bir metin olsa gerek…

 

GÜNDEN DIŞARI GİDENLER [2] Hiç kimseye kötülük etmedim.Yakınlarımı bahtsızlığa sürüklemedim.Hakikat evinde alçaklık etmedim.Kimseyi gücünün dışında çalıştırmadım.Benim yüzümden kimse korku duymadı,Yoksulluk ve acı çekmedi, bahtsız olmadı.Tanrıların kötü gördükleri şeyleriHiçbir zaman yapmadım.Kölelere kötü muamele etmedim ve ettirmedim.Kimseyi aç bırakmadım.Kimseye gözyaşı döktürmedim.Kimseyi öldürmedim  ve kimseninKahpece öldürülmesini emretmedim.Kimseye yalan söylemedim.Hiçbir  utandırıcı davranışta bulunmadım.Zina etmedim.Yiyecekleri  pahalı ve eksik satmadım.Terazinin dirhemine hiçbir zaman elimi bastırmadım.Teraziyle tartarken hiçbir zaman hile yapmadım.Süt çocuklarının  ağızlarından sütü uzaklaştırmadım.Hayvanları çalmadım.Tanrının kuşlarını avlamadım.Ölmüş balığı tutmadım.

Hiçbir arkın suyunu başka yöne çevirmedim.Ben temizim, temizim, temizim...

 

Ölüler Kitabı. Eski Mısır Yazıtlarından. M.Ö. 1275

 

SON NOTLAR

[1] Antik Mısır Uygarlığı Dönemi genellikle üç "krallık" dönemine ayrılarak incelenir: Eski Krallık Dönemi (M.Ö. 2686-2181), Orta Krallık Dönemi (M.Ö. 2000-1700) ve Yeni Krallık Dönemi (M.Ö. 1550-1077). M.Ö. 1500’lü yılların ortasında başlayan Yeni Krallık Dönemi, Mısır'ın en zengin ve en güçlü dönemi olmuş, bu dönemde Mısır gücünü batıda Libyalılara ve kuzeyde Hititlere karşı arttırmaya çalışarak gücünün zirvesine ulaşmıştır. -, Antik Mısır Uygarlığı, https: //tr.khanacademy.org/humanities/world-history/world-history-beginnings/ancient-egypt-hittites/a/egypt-article, Erişim Tarihi: 17.06.2023.

[2] - Coşkun Can Aktan, “Hiç Kimseye Kötülük Etmedim”, https://www.canaktan.org/can-aktan-yasam-felsefesi/ can aktan_ personal/aktan-seyyah/ hayat_hakikat/toplam_ahlak.html, Erişim Tarihi: 12.02.2019; Coşkun Can Aktan, “Toplam Ahlâk Felsefesi ve Toplam Ahlâk Yönetimi”, Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, Cilt 3, Sayı 2, 2011, syf. 78 ve İrfan Paksoy, Kadimden Bugüne Doğudan Batıya Şairler ve Şiirler, syf. 21, (basılmamış eser).

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI