Endüstriyel Tasarım Tescili Nedir?

Mevlüt KANBER (BayKamber)
Mevlüt KANBER (BayKamber)

1

Endüstriyel Tasarım Tescili Nedir?
06-03-2022

Endüstriyel tasarım, herhangi bir ürünün tümün veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme gibi insan duyu organları ile algılanabilen unsurların veya özelliklerin oluşturmuş olduğu bir bütündür diyebiliriz. Ürün, endüstriyel yolla ya da elle üretilebilen, birleşik bir sistemin parçalarından oluşan, grafik semboller, ambalajlar veya ambalaj üzerindeki desenler gibi nesneleri kapsar.

Tasarımlarınızı korumak için endüstriyel tasarım tescili yaptırmalısınız. Çünkü tasarım tescili size ait olan tasarım ürünlerini korumanın ön şartıdır. Böylece diğer kişiler tarafından tasarımlarınızın kullanılmasını engelleyebilir ve koruma altına almış olursunuz.

Tasarım mevcutta olan ürünlerinizin üzerindeki şekil, desen, çizgi, renk gibi unsurlara verilen addır. Eğer ürünlerinizde bulunan şekil, desen, çizgi, renk vb. unsurların daha önceden sergilenmemiş, tamamen özgün ve size ait olduğunu düşünüyorsanız tasarım tescili için başvurunuzu yapabilirsiniz.

Endüstriyel tasarım tescil zorunluluğu tasarım hakkınızı korumak için endüstriyel tasarım tecili yaptırmak ile mümkündür. Tescil işleminin yapılması için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvuru hem ulusal hem de uluslararası yollar ile yapılabilmektedir. Endüstriyel tasarım firmanın yaptığı ARGE çalışmaları sonucu büyük maliyetlerle elde ettiği bir varlığıdır. Dolayısı ile firmalar bütün önemli varlıkları gibi endüstriyel tasarımlarını da tescilleyerek koruma altına almalıdır.

Tasarım Tescili Koruma Süresi Kaç Yıldır?

Tescilli tasarımların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 5 yıldır. Koruma süresi, tescilin beşer yıllık dönemler halinde yenilenmesi suretiyle 25 yıla kadar uzatılabilir. Başvuru yapıldıktan sonra ilk yenileme süresinde herhangi bir işlem yapılmaz ise tasarım tescil koruması sona erer ve üzerinde bir hak iddia edilemez.  Tasarımlar tescil edildikleri ülkelerde ulusal bir koruma sağlamaktadır ve tasarım koruması sadece tasarımın tescil edildiği ülke sınırları içerisinde geçerlidir.

Türkiye’de bir tasarım tescili aldığınızda tasarımınız tüm dünyada korunmaz; sadece Türkiye sınırları içerisinde koruma altına alınabilir. Üç çeşit tasarım tescili yöntemi bulunmaktadır:

1. Ulusal Tescil: Tasarımınız sadece Türkiye sınırları içerisinde korunur.
2. Bölgesel Tescil: AB ülkelerine yapılan tek bir başvuru ile tasarımınız 27 ülkede toplu olarak korunur.
3. Ülkesel Tescil: Seçilen ülkeler için tasarım tescil başvurusu yapılır.

 

 

Endüstriyel Tasarım Tescilinin Sağladığı Faydalar

• Tasarım tescilinizi yaptırdığınız taktirde diğer firmalar ya da şahıslar sizin izniniz olmadan bu tasarımı kullanamazlar,
• Tasarım tescili yaptırdığınız taktirde tasarım için lisans verebilir, üzerinde devir işlemi yapabilir ve miras olarak bırakabilirsiniz,
• Piyasada taklitlerinizin olmasını engelleyerek rekabet gücünüzü arttırırsınız,
• Tescilli tasarımlar aynı zamanda özgün tasarımlar sayılacağı için müşteriler tarafından daha çok tercih edilirsiniz,
• KOSGEB teşviklerinden ve hibelerinden yararlanabilirsiniz.
• Tescili bulunan ürün çalınma durumu yaşasa bile tescili elinde bulunduran firma veya kişi hakkını aramak için yasal yollardan yararlanabilir,
• Geliştirilen tasarımın çalınması yasayla güvence altına alındığından tasarımın ortaya çıkması için harcanan emek, çaba ve maliyet kaybı yaşanmamış olur.
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Nüket Bozkurt 2 yıl önce
Mevlüt Kamber'e önemli bir konuyu kısa öz anlaşılır bir biçimde bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyorum.