Balıklıgöl

Balıklıgöl
21-01-2024

                                                   

Değerli Okurlar;

            Bu yazımda sizlere çeşitli kaynaklardan elde ettiğim Şanlıurfa ilimiz sınırları içerisinde bulunan Balıklı Göl hakkında bilgiler aktaracağım.

                                                   BALIKLIGÖL

            Balıklıgöl (Ayn-i Zeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri), Şanlıurfa il  merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim peygamberin ateşe atıldığına inanılan bu iki göl, mitolojik tanımla İslam alemi için kutsal sayılan ve sazangiller familyasından olan balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Şanlıurfa'nın en çok ziyaret edilen tarihî kalıntılarındandır. Her yıl binlerce ziyaretçinin akın ettiği Balıklıgöl hakkında biraz daha bilgi verelim.

           Tarihsel ve bilimsel araştırma sonuçlarına göre Balıklıgöl havuzları, yarı kadın yarı balık olan tanrıça Atargatis için yapılmış birer antik pagan (putperest) tapınaklarıdır. MÖ 1000-3000 yılları arasında net olmayan bir tarihte yapıldığı rivayet edilmektedir. Günümüzde İsrail, Lübnan, Suriye'de de tanrıça Atargatis'e adanan içindeki balıklara dokunmanın ve yemenin yasak olduğu balıklı havuzlar vardır. Bu balıkların deri hastalıklarını tedavi edici özellikleri olduğu da ayrıca söylenmektedir.

         İslam mitolojisinin yanı sıra Balıklıgöl platosunda ayrıca Yahudi ve Hristiyan mitolojilerinin de mevcut olduğu bilinmektedir.

         1970'lere kadar göllerde yüzülüp yüzme yarışmaları düzenlenirken, 1970'lerden sonra göle kutsal aidiyet verilip göllerde yüzmek ve balıklarını yemek yasaklanmıştır. Günümüzde ise birçok İslam bilim adamı Balıklıgöl'e ait İslam mitolojisinin hurafe ve uyduma olup havuzların antik pagan tapınaklarına ait olduğunu kesin bir dille kabul etmiştir.

          Halk arasında içindeki balıkların kutsal olup balıkları yiyenlerin hastalandığı söylenir. Gölde bıyıklı sazan türü bulunmaktadır. Bu türün havyarı zehirli olduğundan yenmesi insan sağlığı açısından sakıncalı olduğu söylenmektedir.

          Balıklıgöl, 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindedir. Derinliği 3-5 metre civarındadır. İçinde efsanelere konu olan sazan türü balıklar bulunmaktadır. Bu balıklara halk tarafından saygı gösterilir ve yenilmez. Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra, bir mucize gerçekleşir ve etraf güllük gülistanlık olur. Bu mucizenin gerçekleştiği mekânın Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır. Dini bayramlar da ile Mevlit ve Kandil gecelerinde en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşır. Balıklıgöl Platosu'nda Hz. İbrahim'in doğduğu mağara da bulunmaktadır.

          Buram buram tarih kokan bu hazineye ulaşımın nasıl sağlanacağı konusuna gelirsek; Kendi aracınızla gitmek isterseniz; İstanbul’a 1263 kilometre, Ankara’ ya 810 kilometre, İzmir’e ise 1251 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Diğer şehirlerden düzenlenen otobüs seferleriyle, uçakla veya trenle ulaşabilirsiniz. Balıklı göl Şanlıurfa şehir merkezinde yer almaktadır. Şehrin her yerinden Balıklıgöl'e ulaşım mümkündür.

(Türkiye Kültür Portalı)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?