Celal Atik

Celal Atik
04-08-2023

Değerli Okurlar;

             Bu yazımda sizlere Yozgat’ın önemli değerlerinden biri olan Milli Güreşçimiz Celal Atik hakkında bilgi vermek istiyorum.

             Celâl Atik 1918 yılında Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Yazıkışla köyünde doğmuştur. Anasının adı Fadime, babasının adı ise Mustafa’dır. Dört kardeşin en küçüğüdür.
             Celâl Atik; güreşe kendi köyünde başlamıştır. Köy içerisinde ya da komşu köylerde bulunan harman yerle­rinde, köy düğünlerinde ve eğlencelerde gençler arasında yapılan güreş müsabakalarına katılmıştır.

             Kendi köyü dahil olmak üzere çevre köylerden de kendisini müsabakalarda mağlup eden çıkmamıştır. Celâl Atik, 15 yaşlarında iken babasının rızası dışında köyünden ayrılıp, Ankara’da görev yapan ağabeyinin yanına gitmiştir. Burada bir müddet boş gezdikten sonra 1933 yılında Dışkapı’daki kumaş fabrikasında işe başlamıştır.

          Celal Atik Ankara’da bulunduğu sırada güreş kulübüne yazılarak Finlandiya’lı bir hocanın nezaretinde güreş antrenmanlarını bu kulüpte devam ettirdikten sonra kendi sikletinde bi­rinci olmuş ve sonrasında millî mayoyu giyerek Yaşar Doğu, Nasuh Akar’la birlikte ile İngiltere’ye gitmiştir, Orada da birinci olduktan sonra za­manın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ta­rafından şampiyonlarımız, özel Türk uçağı ile Türkiye'ye getirilmişlerdir.

               Kıtalar arası yaptığı müsabakalar ve elde ettiği so­nuçlar şöyledir:

 1- 1940 yılında yarı orta siklette Balkan ikinciliği  

2- 22-25 Ekim 1946 yılında sikletinde Avrupa şampiyonu olarak altın madalya. 

3- 31 Temmuz-2 Ağustos 1948 Londra Olimpi­yatlarında sikletinde altın madalya.

4- 1949 yılında Dünya Şampiyonasında sikletinde birinci olarak altın madalya.

         Milli Güreşçi Celâl Atik; 1949 yılında güreş hayatından çekilerek, 1956 yılında millî güreş takımımızın antrenörlüğüne getirilmiş, uzun yıllar bu görevde kaldıktan sonra 1979 yılında vefat etmiştir. Kendisini Rahmet ve Minnetle anıyoruz.

Kaynak: Yozgat İl Kültür Turizm İl Müdürlüğü

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?