Göçebe Oyunlarının Şeref Konuğu : SN. SADIR CAPAROV

02-10-2022

Son yıllarda Türk Dünyası’nın birliği ve beraberliği adına atılan en önemli adımlardan biri nedir diye soracak olursanız, 2014 yılında Kırgızistan’da başlayan ve geçtiğimiz günlerde dördüncüsü Bursa / İznik’te gerçekleşen Göçmen Oyunları ve Sporlarıdır derim.
Toplumları kaynaştıran en önemli unsurların başında kültür ve gelenekler gelir. Çeşitli Türk boylarının asırlardır yaşattığı ortak gelenekler ve sporlar Dünya Göçmen Oyunları vesilesiyle milyonlarca insanın hafızasına ve yüreğine yeniden kazınmıştır. Bu önemli kardeşlik köprüsünün kurulmasında Kırgızistan ve Türkiye öncü olmuşlar, diğer kardeş cumhuriyetler de ilgi ve desteklerini sürdürmüşlerdir.


Orta Asya'daki geleneksel sporların ve Türk kültürü'nün yaşatılması amacıyla düzenlenen uluslararası Dünya Göçebe Oyunları yarışmaları vesilesiyle İznik’e gelen Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de samimi bir görüşme gerçekleştirmiştir. Kırgızistan’ın Tacikistan sınırında yaşanan silahlı çatışmaların  akabinde iki kardeş devlet başkanının biraraya gelmesi önemli ve anlamlıdır. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov,  Tacikistan’ın provokasyonlarına karşı oldukça sağduyulu bir yaklaşım sergilemiş, bölge barışını esas alan başarılı bir diplomasi örneği sunmuştur. NewYork’ta Birleşmiş Milletler oturumunda yaptığı konuşma Kırgızistan’ın bölgesel barışa katkısını ve haklılığını göstermesi bakımından takdire şayandır. Kırgız Devlet Başkanı, Türkiye ile ilişkilere de ayrı bir önem vermektedir. İki ülkenin her zaman dost ve kardeş olduğundan hareketle, başta ticaret ve ekonomi olmak üzere her alanda işbirliğinden yana olduklarını defalarca vurgulamıştır.  Hemen hatırlatalım ki, daha önce Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi olarak kurulan yapının adının  Türk Devletleri Teşkilatı olması gerektiğini ilk söyleyen lider Sayın Sadır Caparov’dur. Yani Türk Devletleri Teşkilatı’nın isim babasıdır. Ve bu birliğin başarılı olması için Kırgızistan Cumhuriyeti gerekli çabayı göstermektedir.
Kabul etmek gerekir ki, dost ve kardeş Kırgızistan, Orta Asya’nın en demokratik ve liberal ülkelerinden biridir. Kırgız halkı onurlu ve cesur bir halktır. Kırgızistan’da Türkiye’ye karşı sevgi ve saygı hergeçen gün artmaktadır. Türk Birliği kavramının önemi şimdi daha iyi anlaşılmaktadır. Karabağ savaşında ve zaferinde Türkiye ve Azerbaycan’ın dayanışması ve işbirliği Kırgızistan’da da çok olumlu etkiler meydana getirmiştir.
Türkiye’ye ve Türk Dünyasına önem veren, bununla birlikte Rusya ve diğer ülkelerle de dengeli bir siyaset izleyen Kırgız Devleti, Orta Asya’nın yıldız ülkelerinden biri olmaya adaydır.
Gücünü köklü tarihinden alan, kahraman atalarının ruhunu yaşatan, binlerce yıllık kadim geleneklerini sürdüren Kırgız Türkleri, Göçebe Oyunları’nı Türk Dünyasına ve Dünya kültürüne armağan ederek tarihi bir misyon üstlenmiştir.
Dünya Etnospor Konfederasyonu'nun ana paydaş olarak katkıda bulunduğu organizasyon; 2012'de Bişkek'te gerçekleşen 2. Türk Keneşi Zirvesi’nde Kırgızistan'ın önerisiyle ilk kez 2014'te gerçekleşmiştir. Katılan ülkeler: Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Tacikistan ve Rusya (Yakutistan, Buryatya, Altay, Kalmukya, Başkurdistan vb.),  

Daha önce üç kez Kırgızistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen ve bu yıl 4’üncüsü Bursa / İznik’te gerçekleşen, yaklaşık 1 milyon insanın ziyaret ettiği etkinlikler,  dünyanın en önemli kültür ve spor yarışmaları arasına girmiş bulunuyor. Yaklaşık 40 dalda yapılan ve binlerce sporcunun katıldığı yarışmalar içinde;  atlarla yapılan kökbörü ( bozkurt) oyunu, kartal avcılığı, kemik ( aşık) atma, ok atma, cirit, güreş gibi çok eski sporlar ve gelenekler öne çıkıyor.
Temennimiz bu etkinliklerin her yıl Türk Dünyasının farklı bir köşesinde gerçekleşerek, ortak tarihimizin, kültürümüzün, gelenek ve göreneklerimizin gelecek nesillere ulaştırılmasıdır. Emeği ve katkısı olan herkesi tebrik ederim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?