Pamukkale

Pamukkale
27-11-2023

            Değerli Okurlar;

            Bu yazımda sizlere çeşitli kaynaklardan derlemiş olduğum Denizli İli sınırları içerisinde bulunan Pamukkale’den bahsetmek istiyorum.

                                                               DENİZLİ PAMUKKALE

            Pamukkale Türkiye’nin Ege bölgesinde ılıman bir iklimi olan Menderes Nehri Vadisinde bulunur. Hem yerli hem de yabancı turistlerin tercih etmiş olduğu bir lokasyondur.

             Eski Hierapolis kenti toplam 2700 metre uzunluğunda 600 metre genişliğinde ve 160 metre yüksekliğindeki beyaz kalenin üzerine yapılmıştır. Pamukkale, Denizli’nin 20 km uzağında merkezde bulunan vadinin karşı tarafındaki tepelerden görülebilir durumdadır. 5 ya da 10 km yakınında Leodikya antik kenti bulunmaktadır. Buranın 5 km ilerisinde ise uluslararası bir termal merkez olan Karahayıt köyü vardır. Bu köyde birden fazla kaplıca işletmeleri halen hizmet vermektedir. Pamukkale UNESCO tarafından belirlenen Dünya Miras Listesinde yer almaktadır. Travertenler ve mevcut sıcak sular görsel zenginliğin yanı sıra kalp rahatsızlıkları, romatizma, sindirim sistemi hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, dolaşım bozuklukları ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir.

              Tortullu kayaç traverten terası, pamuk gibi beyaz ve ilk halinin yumuşaklığı nedeniyle Pamukkale adını alan bölgede 33-35 derece sıcaklık aralıklarında 17 adet sıcak su alanı bulunmaktadır. Antik Çağdan bu yana şifalı suları ile tanınan bölge o zamandan günümüze kadar şifa bulmak isteyen  ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir. Traverteni bilimsel olarak açıklamak gerekirse; Kaynaktan çıkan 35,6 derece sıcaklığında, içinde yüksek miktarda kalsiyum Hidrokarbonat bulunan suyun havadaki oksijen ile olan teması sırasında karbondioksit ve karbonmonoksit uçarak, kalsiyum karbonat çökelmekte ve traverten oluşumuna sebep olmaktadır.

            Şunu belirtelim ki Pamukkale’de yapılacak tek aktivite travertenlerde serinlemek veya gün batımını seyretmek değildir. Birçok uygarlığın gelip geçtiği Hierapolis, Laodikeia, Colossae, Tripolis ve Heraclia antik kentlerini, travertenlerden oluşan sarkık ve dikitleri ile büyüleyen Kaklık ve Keloğlan mağaralarını gezmeden dönmemek gerekir. Hemen hemen her ziyaretçi antik kalıntılarla birleşen sıcak su havuzunda doyasıya yüzüp şifa aramaktadır.

           Bölgede bulunan Keloğlan Mağarası ile ilgili de ilginç bir efsane vardır. Bu efsaneye göre keçilerini otlatırken sağanak yağmurdan kaçan köse çoban Keloğlan, bir mağaraya sığınır ve oracıkta kaybolur. Köy halkı haftalarca köse çobanı ararlar fakat bulamazlar. Daha sonradan bin bir güçlükle bulduklarında kendisini tanıyamazlar. Çünkü saç ve sakalı çok uzamıştır. Bu nedenle bu mağaranın adı Keloğlan Mağarası olarak kalmıştır. Halen bu mağarada belirli bir süre kalmanın saçların gelişmesine iyi geldiğine inanılır. Bir turistik tesise tatil yapmak için gelen bir vatandaşın bu şifalı sudan çıktıktan sonra saç dökülmesinin azaldığı ve yeni saç tellerinin çıktığı yönünde bilgi almıştım.

          Horozuyla ünlü bir kent olan Denizli; Pamukkale Travertenleri (Hierapolis Antik Kenti) başta olmak üzere, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan hanlar ve kervansaraylar, antik kentler ve müzelerin yanı sıra her bir ilçesinde görülmeye değer birbirinden farklı doğal güzellikleri ile turizm açısından oldukça zengin bir kenttir. Bir kez daha söylemeliyim ki UNESCO'nun dünya kültür mirası listesinde adı geçen Pamukkale, Denizli'nin dünyaca ünlü sembollerinden biridir. Sahip olduğu şifalı Karahayıt termal havuzları, kırmızı ve beyaz renkli travertenleri ile Pamukkale mutlaka görülmesi gereken doğa güzellikleri arasındadır. 

          Pamukkale Travertenlerine ulaşım oldukça Kolaydır. Denizli İl Sınırlarından Dinar İlçesine giden yoldan 20.kilometreden Karahayıt Köyüne döndükten sonra 10-15 km sonra Pamukkale sizi karşılar. daha ilerisi ise Karahayıt köyüdür. Birçok otel, motel, restoran, market ihtiyaca cevap verecek yeterliliktedir. Bu eşsiz güzelliği mutlaka gezip görmenizi tavsiye eder, huzurlu günler dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?