Bördübet

Bördübet
14-06-2023

Değerli Okurlar;

         Bu yazımda sizlere, yaşadığım şehir olan Cennet Muğla’nın bakir koylarından biri olan Bördübet Koyu hakkında bilgi vermeye çalışacağım.   

           Malumunuz olduğu üzere yaz ayları başladı. Ülkemizin birçok yerinden bölgemize tatil yapmak için gelenler oldukça fazladır. Bu yılda yine aynı şekilde ziyaretçinin geleceği beklentisi yüksektir. Bu bölgemiz hakkında bilgi verip tanıtımını yapmak dolayısıyla ülkemiz ve dünya insanının bu Cennet köşeyi es geçmeyip görmesini sağlamak arzusundayız.

           Bördübet Koyu Marmaris’in yaklaşık olarak 28-29 kilometre Kuzeybatısında yer alır. Bölgenin tamamı çam ormanlarıyla kaplıdır. Küçük tepeler ile deniz arasında eşsiz bir manzara oluşmaktadır. Bölgenin tamamı bakir ormanlarından oluşmaktadır. Bördübet koyu’na giriş yaptığınızda çeşitli türden kuşların sesleri sizlere oldukça ferahlık verir. Cıvıl cıvıl kuş sesleri ile orman patika yolunda keyifli bir yürüyüş bütün yorgunluğunuzu alır. Bördübet ismi de Birinci Dünya Savaşı sırasında koya sığınan İngiliz savaş gemilerinin yetkililerince İngilizce ‘birds bed’ kuşların yatağı olarak isimlendirilmesinden dolayı türetilmiştir. Koy birinci derece sit alanı olup, hiçbir şekilde yapılaşma izni yoktur.         
          Deniz ile orman alanlarının birleştiği çok güzel bir koyda yer alan Bördübet, deniz kenarından iç kesimlere doğru yaklaşık olarak 550-600 metre uzunluğundaki bir dereyi de içerisinde bulundurur. Burada kendinizi sanki Amazon ormanlarında gibi hissedebilirsiniz. Zaten bazı tabelalarda Bördübet/Amazon diye yazar. Orman patikalarından yürüdüğünüzde deniz yoluyla oldukça yakın olan Gökova Körfezini tepelerden görme imkanını da ayrıca yakalayabilirsiniz. Gökova körfezinin eşsiz güzelliğini göreceksiniz.
          Huzuru arayanlara, sakinlik isteyenlere doğanın her halini yaşamak isteyenlere göre bir yer olan Bördübet Koyu’nda; Kano, Rüzgar Sörfü gibi çeşitli su sporları, yapılacağı gibi yürüyüş, Trekking, Dağ bisikleti gibi aktiviteleri yapmak ta mümkündür. Bördübet Plajında denize girebilir, şezlonglarınıza uzanıp güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

         Burada kamp yapabilirsiniz. Ormanlık alanlarda veya koy kenarında da kendi başınıza kamp yapmak mümkündür. Çadır, karavan gibi gerekli ekipmanlarınızı getirerek kamp yapma imkanı da vardır.

        Değerli okurlar doğal olarak bu bölgeye nasıl gideceğiz diye soracak olursanız;

        Bördübet Koyu, Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Hisarönü Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Bördübet, Dalaman Hava alanına 75 kilometre, Marmaris'e ise 28 kilometre uzaklıktadır. Bördübet Koyu’na özel aracınız ile de gidebilirsiniz. Özel araç ile Marmaris– Datça yolundan giderek 28. Kilometresinden itibaren sağ tarafa doğru, Gökova Körfezi’ne giden yola girerek Bördübet Koyu’na rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

           Deniz üzerinden ise Bördübet Koyu’na bot turları, tekne turları ile ya da özel yatınız ile keyifli bir manzara eşliğinde gidebilirsiniz. Otobüs ile gitmek isterseniz Marmaris otogarından hareket edip, Değirmenyanı köyüne ya da Hisarönü Mahallesine giden dolmuşları kullanarak Bördübet Koyu’na ulaşmak mümkündür.

           Ülkemizin eşsiz güzelliklerinden birisi olan Bördübet Koyu’nu mutlaka görünüz diyerek iyi gezmeler diliyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?