Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Balkanların Fatihi Fikrim Damka

Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Balkanların Fatihi Fikrim Damka
07-04-2024

Osmanlı İmparatorluğu Kosova’da tam 524 yıl kalmıştı. Bu yıllar yöre halkı için huzurun yaşandığı mutluluk dolu muhteşem zamanlardı. Ancak, Kosova’nın huzur ve mutluluk dolu günleri 1913 yılına gelindiğinde sona ermişti. Kosova 1912-1913 Balkan Savaşı sırasında maalesef Sırpların eline geçmişti. Osmanlı imparatorluğu yaşanan savaş nedeniyle kaybettiği bu topraklardan hiç istemeyerekte olsa çekilmek zorunda kalmıştı. Geride kalan Türk ve Müslüman Arnavut halkı içinse Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan huzurlu, güzel ve mutlu yıllar sadece anılarda bir hoşsada olarak kalmıştı. Artık bölge halkının göz yaşları hiç dinmiyordu.  Avrupa’nın göbeğinde kimse Kosova halkının haykırışlarını duymadığı için sessiz bir çığlığa dönüşen zorlu, acı ve ızdıraplı, mücadele yılları başlamıştı. Yıllarca tek başlarına yaşamak zorunda kaldıkları için bütün acılara sessiz ve çaresiz bir şekilde katlanarak verdikleri onurlu yaşam mücadelesini en sonunda kazanan mazlum Kosova halkı 2008 yılında Sırbistan'dan tek taraflı olarak ayrılarak, tüm dünyaya bağımsızlığını ilan etmiştir. Günümüzde özgür Kosova Cumhuriyeti, Avrupa Birliği'nin önemli bir parçası olmakla birlikte güçlü ve istikrarlı bir ülke konumundadır. Kosova’yı günümüzde 116 ülke resmen tanınmaktadır. 

 

Sayın Fikrim Damka 16 Ekim 1972 tarihinde Prizren’de doğdu. İlköğretimini Motrat Qiriazi İlkokulu’nda, ortaöğretimini ise Gjon Buzuku Lisesi’nde tamamladı. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü’nü kazandı. Savaştan hemen sonra, 1999 yılında Prizren Ekonomi Lisesi’nde öğretmen olarak çalışmaya başlamıştır. 2002 yılında Kosova Türk Öğretmenler Derneği’nde başkan olarak görev yaptı. Kosova Demokratik Türk Partisi’nin önerisiyle 2005 yılında Kosova Nüfus Sayımı Komisyonu üyesi olarak atandı ve burada 2011 yılına kadar hizmet verdi. 2007 yılında yapılan parti içi seçimlerde KDTP Prizren Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi. 2009 yılından başlayarak, KDTP MYK üyeliği ve Genel Sekreterlik görevlerini yürüttü. 2008 yılında Çevre ve Bölge Planlama Bakanlığı danışmanlığına getirilen Damka, 2009 yılında Tarım, Ormancılık ve Kırsal Gelişim Bakan Yardımcılığına atandı. 2010 yılında gerçekleştirilen Genel Seçimlerde ise ilk defa milletvekilliğine seçildi. 2014, 2017 ve 2019 yılında gerçekleşen seçimlerde yeniden milletvekilliğine seçilen Damka, Kosova Meclisi’ndeki ilk döneminde Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Komisyon Başkanlığını yaptı. İkinci döneminde Tarım, Ormancılık ve Kırsal Gelişim Komisyonu Başkanlığına geçen Damka, 2016 yılında Kosova Meclis Başkanvekilliğine seçildi. 2017-2019 yılları arasında Bütçe ve Finans Komisyonu üyeliği görevinde yer aldı. 26 Aralık 2019 tarihinde Kosova Meclisi 7. Yasama Dönemi kuruluş oturumunda Türk, Boşnak ve Rom milletvekillerinin önerisiyle Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Fikrim Damka, oy birliğiyle Topluluklardan Sorumlu Meclis Başkanvekilliği görevine seçilmiştir. Ana dili Türkçedir. Arnavutça, Sırpça ve İngilizce bilen Damka evli ve iki çocuk babasıdır.

 

Sayın Fikrim Damka Kosova halkının yetiştirdiği ve bu bölgede yaşayan halkların saygı duyduğu, yardım severliğiyle tanınan, sevecen, sanata ve sanatçıya önem veren halkın gönlünde taht kurmuş, sadece Kosova’da yaşayan Türk ve Müslüman halkın değil, Balkanlarda yaşayan halkların tamamını ayırt etmeden bir bütün olarak kucaklayan, burada yaşayan insanların bölgenin kültürünü yansıtan, rengini ve dokusunu oluşturan yapı taşları olduğunu bilen ve balkanların siyasi ağırlıklarını uyumlu hale getirebilmiş ve tüm balkanları kapsayan bölgenin demokratik, ilerici, günümüzün Fatih'i, doğal ve gerçek lideridir. Balkanlarda yaşayan halkların gelecekte savaşsız, dostça mutlu ve huzurlu bir şekilde ahenkle bir arada yaşamasını isteyen ve bu birlikteliğin hiçbir şekilde bozulmaması için uğraş veren bir barış elçisi ve halkların tamamını dengede tutan bir şahsiyet olması ile birlikte çok ciddi diplomatik ilişkileri sayesinde tüm balkanların üstüne doğmuş bir güneştir. Kendileri halkın geleceğini güvence altına alabilmek doğrultusunda hareket eden bugün ve gelecekte Kosova’nın kaderini belirleyip, yön verebilecek yetkinliğe sahip, atalarımızın yönetici genlerini taşıyan büyük bir Türk liderdir.

 

Kosova Demokratik Türk Partisi’nde (KDTP) görev yapan, Sayın Fikrim Damka ve dava arkadaşları, Kosova’da yaşayan insanların tamamını, Kanunların verdiği yetki çerçevesinde, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalarak, görevin bilinci ile hareket etmekle birlikte, disiplinli, hukuku, anayasacılığı, barışı ve güvenliği seven, bunlara saygı duyan ve uygulayan demokratik ve ilerici olmakla birlikte her an Kosova’nın bağımsızlığını, egemenliği ve toprak bütünlüğünü korumak için çalışan ve Kosova halklarının haklarını savunan etkin ve muktedir bir ekiptir. Bu vesilesiyle sayın Fikrim Damka ve başarılı ekibini yapmış oldukları tüm çalışmalar için tebrik ederiz. Kendilerine ve tüm çalışma arkadaşlarına UGEP ve eura24.com ailesi olarak saygı ve şükranlarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ekin
ekin 1 hafta önce
Tebrik ederim.
Mustafa Özdemir
Mustafa Özdemir 3 hafta önce
Saygı değer "Ali Aşılı" Komutanım, değerli düşüncelerinizi kaleme almanız, beni yürekten memnun etti, başarılarınızın devamını diliyor, sizleri saygıyla selamlıyorum. ????