LABRANDA ANTİK KENTİ

LABRANDA ANTİK KENTİ
27-01-2023

            Değerli Okurlar;

 

           Bu yazımda, yaşadığım şehir olan Muğla iline bağlı Milas ilçe sınırları içerisinde bulunan “Labranta Antik Kenti” hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Keyifle okumanız dileği ile,                                                  

         Muğla’ya bağlı Milas İlçesinin 14-15 kilometre kuzey tarafında yer alan ve milattan önce 6.Yüzyılda kurulduğu tahmin edilen bu antik kentin kutsal bir yer olduğuna inanılmaktadır. Bu kentin eski bir yerleşim yeri olduğu Karyalıların yaşadığı bilinmektedir. Labranda ismini o dönemlerde kullanılan “labrys” çift ağızlı balta anlamına gelen nesneden almıştır. Bir dönem Hristiyanlar tarafından Hac Merkezi olarak da kabul edilmiş, birçok Hristiyan tarafından ziyaret edilmiştir.

           Dediğimiz gibi Labranda Antik Kentin Tarihi milattan önce 6.Yüzyıla dayanmaktadır. Yapılan kazılardan sonra taşlarla döşeli bir yol ortaya çıkarılmış bu yolun uzunluğu 14 kilometre eni de 8 metre genişliğindedir. Zeus Labraundos Tapınağına bu yol üzerinden gidildiği tespit edilmiştir. Bu alanda yine milattan önce 5.Yüzyıla ait eserlerin de bulunduğu görülmektedir.

           Labranda’nın önemli bir su kaynağına sahip olduğu günümüze kadar süregeldiği bilinmektedir. Bu bölgeye milattan sonra Kiliselerin de yapıldığı, önceden yapılmış kral mezarlarının bulunduğu tespit edilmiştir. Bu dönemde inşa edilen Bizans Kilisesinde yangın çıkmış yangın sonucunda da antik kent terk edilmiştir.

           Yapılan kazı çalışmaları sonucunda günümüze kadar korunarak gelen en önemli yapı Andron’dur. Antik Yunan’da Andron evin bir odası ya da bir bölümü olup sosyal faaliyetler olarak kullanılmış bir yerdir. Bu alanda Moussollos ve Artemisia’nın heykelleri bulunmaktadır. Bu Antik Kentin politik bir alan olduğu da söylenmiştir.

           Labranda Antik Kent içerisinde bulunan en önemli yapıtlardan bahsedecek olursak şu şekilde sıralama yapabiliriz; Zeus Tapınağı, Hamamlar, Bizans Kilisesi ve diğerleri, Antik yollar, Tresa Evleri, Rahip Evleri, Stoa, Andron, Anıtsal merdivenler ve şölen binalarıdır.

           Labranda Antik Kentine ulaşım son derece kolaydır. Muğla’dan Milas ilçesine geçip oradan kolayca gidilebilir. Girişin ücretsiz olduğunu biliyorum. Yol biraz dar ama sorunsuz gidiliyor. Bu tarihi kenti gezip görmenizi tavsiye ederim.

 

Kaynak: gezilesiyer.com internet portalı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?