Pergelsiz Çember

17-08-2022

Düzlemde belirli, sabit bir noktaya eşit uzaklıktaki bütün noktaların oluşturduğu kümeye çember denir. Geometrik şekillerin içerisinde en garip olanların başında gelir. Çünkü geometrik şekiller çoğunlukla kenar sayısına göre isimlendirilirler. Çember için ise “Kaç kenarı var?” sorusu sorulduğunda bu sorunun yanıtı “sonsuz” olmaktadır. Bu cevaptan yola çıkarak şöyle bir çember tanımı da yapabiliriz: n, düzlemdeki bir düzgün çokgenin kenar sayısı olmak üzere;  ‘nin sonucu bize yine çemberi verir.

Çember çizmek için bazı yollar vardır. Bunlar bir şablondan yararlanmak veya bir pergel kullanmak olabilir. Pergel kullanmak, sıfırdan bir çember oluşturmak için kuşkusuz en basit, doğru ve tek yoldur.

Şimdi biraz düşünelim…

Hiçbir araç gereç (pergel vs.) kullanmadan sadece kalemle mükemmel bir çember çizdiğinizi varsayalım. Çizdiğiniz çember öyle düzgün oldu ki bütün çember tanımlamalarına uyuyor.

Kendinizle gurur duydunuz, değil mi?

Şimdi de işleri biraz sıkıntıya düşürelim…

Bir kişi çıkıp bu çemberi sizin hiçbir araç kullanmadan yaptığınızı kabul etmedi ve bunun aksini iddia etti. Gördüğü herkese de iddiasını anlattı, onları ikna etmeye çalıştı.

Çok sinirlendiniz, değil mi?

Siz de kendinizi ispat etmek için tekrar çizmeye çalıştınız ama mükemmel bir çember oluşturamadınız. Eliniz ayağınız birbirine dolaştı, heyecanlandınız.

Sonra o kişi sizin bu heyecanlı tavırlarınızdan istifade edip kendine bir boşluk yarattı ve çemberi çizdiğiniz kâğıda, çemberin geometrik olarak tam orta noktasına toplu iğneyle bir delik deldi. Daha sonra size dönüp kendi iddiasını daha da güçlendirerek “pergel kullandığınızı iddia etti.”  Ve size inanan birkaç kişi de artık saf değiştirip o kişinin iddialarının doğruluğuna ikna oldular.

Öfkeden deliye döndünüz, değil mi?

Sizi bu hale getiren karşınızdaki kişinin hareketlerinden ziyade elde ettiğiniz bir başarıyı gölgelemeye çalışmasıydı. Çünkü başarı, insanın en değerli hazinesidir.

Hayatta da birçok başarı elde edebilirsiniz. Ve yine bütün bu başarılarınızı gölgelemeye, yok saymaya çalışan insanlarla karşılaşabilirsiniz.

Bu durum birçok meselede geçerlidir. Akıl, etrafınızda birçok akılsızın toplanmasına; para, etrafınızda birçok parasızın toplanmasına; namus, etrafınızda birçok namussuzun toplanmasına; başarı, etrafınızda birçok başarısızın toplanmasına neden olur… Sanırım içerisine doğduğumuz hayatın ve kendimizi bulduğumuz insan topluluklarının değişmezlerinden birisi de bu: Zıtlıklar ve karşıt durumlar birbiri içerisinde…

Gelelim pergelsiz çember meselesine. Kendinizi ispatlamak için yapmanız gereken çok fazla bir şey yok aslında. Ancak ilk önce sakin olmalısınız ve bütün olayın başlangıcı olan merkezi asla boş bırakmamalısınız. Ve kendinizi sürekli başkalarına ispat etmeye çalışmamalısınız.

Son olarak, çemberinizi önemsizleştirmeye çalışan kişinin kim olduğuyla çok ilgilemeyin. En yakınınızdan en uzağa kadar hemen herkes olabilir. Eğer kim olduğunu çok fazla merak ederseniz sadece bir müddet bekleyin. Çünkü kendisinin gerçekten bir çembere ihtiyacı olduğunda ve bunun için elinde hiçbir aracı olmadığında o sizi tekrar bulacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Hayati Yaman
Hayati Yaman 2 yıl önce
Gerçekten bayıldım. Bu defa fizik yerine, geometri ile süper bir beyin fırtınası yaptırdın biz okurlarına. Emeğine sağlık Enescim...
Enes Coşgun
Enes Coşgun 2 yıl önce
Çok teşekkür ederim hocam. Beğenmiş olmanız beni gururlandırdı...