Yaşar Doğu

Yaşar Doğu
12-07-2023

                                                                     

                  Türk güreşinin efsane isimlerinden olan milli sporcu Yaşar Doğu, 1913 yılında Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde dünyaya gelmiştir. Ancak babasının şehit olması üzerine dedesinin köyü Emirli'de büyümüştür. Yaşar Doğu, çocukluğunun geçtiği bu köyde çocukluk yıllarından itibaren karakucak güreşi yapmaya başlamış, gösterdiği başarılarla ünü duyulmaya başlanan Yaşar Doğu, askerliğini yaparken minder güreşine geçmiştir.

               “ Güreşin Babası” olarak isim yapan efsane güreşçinin kariyeri boyunca ay-yıldızlı mayoyla aldığı tek yenilgi Norveç’in başkenti Oslo’da 1939 yılında yapılan Avrupa Şampiyonasında olmuştur. Bunun dışında yenilgisi bulunmamaktadır.

                1940 yılında İstanbul’da yapılan Balkan Şampiyonasında Balkan şampiyonluğunu kazanmıştır. Güreşin efsane ismi ilk Avrupa şampiyonluğunu da İsveç'in başkenti Stockholm'de 1946'da gerçekleştirilen bir şampiyonada 73 kiloda 6 maça çıkmış ve burada, Avrupa Şampiyonu unvanını kazanmıştır. Daha sonra Çekya’da düzenlenen organizasyonda Prag’da yine 73 kiloda altın madalya kazanmıştır.

              1948 Londra Olimpiyatları'nda yaptığı 5 güreşi de kazanan Doğu, ilk olimpiyat madalyasına burada ulaşmıştır. Bir sporcunun kariyerinde elde edebileceği en özel şampiyonluğu Londra'da yaşayan Doğu, adını efsaneler arasına yazdırmayı başarmıştır.

               1951 yılında Finlandiya’da yapılan dünya şampiyonasında 87 kiloda Finlandiyalı, İranlı, Alman ve İsveçli rakiplerini yenen Doğu, kariyerinin tek dünya şampiyonluğunu kazanmış, kariyeri boyunca ay-yıldızlı mayoyla çıktığı 47 güreşin yalnızca birini kaybederken, galip geldiği 46 karşılaşmanın 33'ünü tuşla bitirmiştir.

               Aktif güreşçi olarak güreşi bıraktıktan sonra antrenör olarak devam etme kararı alan Doğu, memleketi dolaşıp yetenekli gençleri keşfetmiş, öğrencileri için hiçbir fedakarlıktan kaçınmamıştır. Hatta öğrencilerine iş bile bulan Doğu, için yapmış olduğu fedakarlıklardan dolayı "Türk güreşinin babası" lakabı verilmiştir.

              Yaşar Doğu, Ankara'da geçirdiği kalp krizi sonrası 8 Ocak 1961'de hayata veda etmiştir. Efsane güreşçinin kabri Ankara Cebeci Askeri Şehitliği'ne defnedilmiştir.

              Efsane güreşçinin büyüdüğü Samsun'un Kavak ilçesi Emirli Mahallesi'ndeki ev ise müze ve anı evi olarak ziyarete açılmıştır. EFSANE GÜREŞÇİMİZ GÜREŞİN BABASI YAŞAR DOĞU’YU RAHMETLE ANIYORUZ.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?