Eğitim

Prof.Dr.Musa Yıldız'dan Akademik Dönem Açılış Dersi

Gazi Üniversitesinin 2021-2022 Akademik Yılı Bahar Dönemi, Prof. Dr. Musa Yıldız’ın Açılış Dersi İle Başladı

Prof.Dr.Musa Yıldız'dan Akademik Dönem Açılış Dersi
01-03-2022 20:50
01-03-2022 20:54
Google News

Türkiye’nin lider eğitim kurumları arasında yer alan Üniversitemiz, “2021-2022 Akademik Yılı Bahar Dönemi”ne, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın verdiği açılış dersi ile merhaba dedi. Üniversitemizin sosyal medya hesaplarından çevrim içi olarak gerçekleştirilen programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yanı sıra, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bekir Buluç, Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Fazlı Polat, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu, dekanlar, müdürler, daire başkanları, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasına Üniversitemiz öğrencilerine seslenerek başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Akıl ve bilgi ile üretilen bilimin, siz değerli gençlerle buluşturularak, öncelikle, bünyesindeki topluma, daha sonra da tüm dünyanın gelişmesine katkı sağlayacak nesiller yetiştirmeyi hedefleyen üniversiteler; eğitim-öğretim kurumları olarak, pek çok değişim ve dönüşümü sağlayıp, kuruluş amacı, misyonu ve vizyonuna göre toplumun, devletin beklentilerine doğrudan veya dolaylı olarak katkı sunan kurumlardır” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: “Eğitim-Öğretim başta olmak üzere, siz değerli gençlerimizle ilgili pek çok veciz sözünü idrak ettiğimiz, adını “Gazi”lik unvanından alan 96 yıllık dev bir çınar olan Üniversitemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sizlere yönelik “Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” sözünde yüklediği sorumluluk ve görev bilinciyle çıktığımız bu yolculukta, en önemli süreçlerden biri de “kariyer” ve “başarı” kavramlarıdır.”

Kararlılığın kariyer ve başarı süreçlerindeki en önemli güç olduğunun altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Kararlılık, bireyin kendi kişiliğini tanıma, kendine sorumluluk yükleme, içinde yetiştiği toplumun kök değerleriyle buluşarak inisiyatif alma sürecinin en büyük gücüdür. Bu süreçteki en önemli gücünüz kararlı bir şekilde, seçmiş olduğunuz mesleğinize yönelik kariyer planlamalarını yaparak, sadece iş hayatımızda değil; üzerimize yüklenen pek çok sorumluluk ve görevde, gerçek başarıyı yakalamaya odaklanmak olmalıdır” diye konuştu.

“Kariyer planlaması, gelecek adına doğru adım atma ve gerçek başarıyı yakalamanın en önemli basamağıdır” diyerek sözlerine devam eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şunları aktardı: “Bu anlamda, Cumhurbaşkanlığımız, İnsan Kaynakları Ofisi, geçtiğimiz yıl tüm Üniversitelere gönderdiği yazıda; siz değerli gençlerin iş dünyasını, farklı sektörleri ve bu sektörlerin gereksinimlerini tanımasını sağlama; iş dünyasına hazırlık sürecinde kariyer planlamasının önemi hakkında farkındalık oluşturmayı hedefleme; kişisel yetkinliklerini keşfetme ve iş dünyasının beklentilerini doğru anlamayı sağlama amacı; bilgi ve becerilerinizi, ilgili kamu ve özel sektörlerin ve alanların gereklilikleri ile arz talep dengesi kuracak şekilde geliştirmelerine yardımcı olmak gayesiyle özellikle,  1. sınıfların öğretim programlarına “Kariyer Planlama Dersi” konulmasını istemiştir.”

Üniversitemizin, 20 Araştırma Üniversitesinden biri olduğunun altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Biz de ülkemizde Araştırma Üniversitesi olma niteliğimizin bizlere kazandırmış olduğu güçle; tercih ettiğiniz alanlarınızda, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen akademisyenlerinin desteği, fedakârlığı ile sizleri akademik olarak donatmak, iyi birer meslek mensubu olmanız için kariyer ve gerçek başarı süreçlerine ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

Temeli bilgiye dayanan, akılla üretilen bilimin eldeki imkânlar ölçüsünde sürekli değiştiğini vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: “Şu an içinde bulunduğumuz bilişim çağının, nano teknolojinin, siber güç vb. pek çok alanda, gelinen noktada hep başarılı bilim insanları vardır. Bu anlamda, hem Türk bilim insanlarının, hem de dünya bilimine katkıda bulunan bütün bilim insanlarının emeklerine, katkılarına saygı duyuyor, şükranlarımızı sunuyoruz. pek çok başarılı insanın serencamına baktığınızda, gerçek başarı dediğimiz o sihirli noktaya ulaşmada, planlı bir çalışma, kendini geliştirme, çok okuma, araştırma, bilimsel anlamda kendini sürekli yenileme ve iyi bir kariyer planlaması olduğunu göreceksiniz. Tabi ki bu süreçte en önemli gücümüz; sabırlı olma ve azimle çalışmak olmalıdır.”

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya denilen bu mücadele sahnesindeki mükemmel denge sistemi içinde, başarıyı sadece meslek ve o mesleğe bağlı gelir durumuna ve bize sağladığı birtakım ayrıcalıklara göre değerlendirirsek kendimize haksızlık etmiş oluruz. Bu süreçte, “Ulaştığınız seviye ne olursa olsun, daha alacak çok yolum var anlayışı, devamlı bir ilerlemenin habercisidir.” anlayışı ile hareket etmenizdir. Şu anda her biriniz içinde bulunduğunuz şartların bilincinde olarak gelecek adına farklı beklentiler içindesinizdir. Burada önemli olan, kariyer planlamanıza zamanında, doğru adımlar atarak dengeli bir seyir takip ederek alanlarınızda en iyi olmanız, mesleğinizi toplum yararına, insana hizmet anlayışı ile icra etmenizdir. Eğer bu dengeyi sağlarsak, planladığımız diğer hususlar kendiliğinden gelecektir.”

Kariyer planlamanın son derece önemli olduğuna değinen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Peki, nasıl bir kariyer planlaması yapmalıyım, nerden başlamalıyım şeklindeki soruların zihninizde şekillenmeye başladığını hissediyorum. Bu noktada sizlere her an destek sağlayacak “Kariyer Planlama Araştırma ve Uygulama Merkezi”miz faaliyetlerine devam etmektedir. Bu anlamda, dönemsel olarak verilen eğitimlere katılarak veya kariyer planlamanızla ilgili destek almak için Rektörlük binamız içerisindeki Merkezimize gönül rahatlığıyla başvurabilirsiniz. Yine Merkezimizin WEB sayfasındaki bilgilere ulaşabilir, görüşmeler yapmak suretiyle kariyer hedeflerinizle ilgili her türlü soruya cevap bulabilirsiniz.”

Üniversitemizin öncü çalışmalara imza atmaya devam ettiğini de dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şunları dile getirdi: “Sizlere “Gazi’li olmanın ayrıcalığını” bir kez daha hissettirecek yeni bir çalışmayı gururla duyurmak isterim. Üniversitemiz yenilikçi ve girişimci eğitimcilik kapsamında; yakın gelecekte tüm dünyayı etkisine alması beklenen ve internetin üçüncü nesli olarak ifade edilen “Web 3.0” kavramına yönelik kapsamlı bir eğitimi sizler için hazırlamıştır. Her biri ilgili alanda uzman olan eğitimciler tarafından Web 3.0, Blokzinciri, NFT, Metaverse gibi güncel konular bu eğitimde uygulamalı olarak ele alınacaktır.”

Sözlerine eğitimin içeriğinden bahsederek devam eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Eğitim kapsamındaki ilk “uygulamalı konumuz” bir Web3 kimliği edinilmesidir. Bu süreç için gerekli olan işlem adımlarına yönelik yazılı ve görüntülü kayıt kılavuzu özenle hazırlanmıştır. Kılavuz yardımıyla oluşturacağınız Web3 kimliklerinizin GUZEM Öğrenme Yönetim Sistemine tanımlanabilmesi ve eğitim öğretim faaliyetlerinde kullanabilmeniz için gerekli alt yapı hazırlıklarımız da tamamlanmıştır. Öğrencilerimiz bu eğitime ücretsiz olarak “sadece Web3 kimlikleri” ile kayıt yaptırabilecektir” dedi.

Üniversitemizin, Ülkemizde Web3 kimliği ile eğitim fırsatı sunan ilk üniversite olduğunu büyük bir gururla kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Web 3.0 teknolojileriyle birlikte hayatımıza giren NFT dünyasında da kurumsal kimliğimizi yansıtacak dijital sanat eserlerinden oluşan ilk koleksiyonumuzla yerimizi aldığımızı belirtmek isterim. Çevrim içi verilecek olan eğitim sonunda yapılacak değerlendirmeye göre başarılı olan öğrencilerimize Üniversitemiz koleksiyonundan bir NFT hediye edilecektir. Hediye edilen NFT, ilgili öğrencimizin Web3 kimliğine transfer edilerek eğitimin “uygulamalı” son adımı da tamamlanmış olacaktır” diye konuştu.

Eğitim hakkında Üniversitemiz web sayfası ve sosyal medya hesaplarından gerekli açıklamalar ve kayıt işlemleri için ayrıntılı bilgilendirmenin yapılacağını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Sevgili öğrenciler, bu eğitimlerimizin yeni farkındalıklar oluşturarak sizleri ayrı bir dünyada farklı ufuklara taşıyacağından hiç şüphem yok. Bu etkinliğimizin sizler, üniversitemiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Açılış dersinde Üniversitemizin 2022 yılındaki performans bilgilerini de aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Eğitim, öğretim, araştırma ve girişimcilik gibi alanlarda yapılan çalışmalar ve elde edilen başarılar sonucunda, Üniversitemiz dünyanın sayılı üniversiteleri arasında bulunmaktadır. ODTÜ URAP’ın 2020-2021 yılı akademik performans sıralamasında Üniversitemiz, bir önceki yıla göre 5 sıra yükselerek, 166 üniversite içinde 6’ncı sırada yer alma başarısı göstermiştir. Üniversitemiz, 2021 yılı QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralamasında “eğitim” alanında Türkiye’de 2’nci sıraya yükselirken, aynı sıralamada dünya üniversiteleri arasında 151-200 bandına yerleşmiştir. Times Higher Education’ın “Gelişen Ekonomilerdeki En İyi Üniversiteler 2021 Sıralaması”nda ise Gazi Üniversitesi, geçtiğimiz yıla göre 3 basamak birden yükselerek 2020 yılında 401–500 bandında bulunduğu sıralamasını, 251–300 bandına taşımıştır. Üniversitemiz, TÜBİTAK, Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından geliştirilen TR Dizin ulusal atıf sayısında ilk sırada, TR Dizin ulusal yayın sıralamasında ise ilk üçte bulunmaktadır” diye konuştu.

Üniversitemizin kuruluşunun 95’inci yılı dolayısıyla “95. Yıl 95 Etkinlik” parolası ile düzenlenen etkinlikler hakkında bilgiler veren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Başlangıçta 95. yılda 95 etkinlik yapmayı planlamıştık. Üniversitemizin kuruluşunun 95. yılı olan 2021 yılının sonuna geldiğimizde 28 farklı başlıkta toplam 614 etkinlik yaptığımızı gördük. Yani planladığımızın yaklaşık altı buçuk katı etkinlik gerçekleştirmiş olduk. Özellikle, bu yıl 30 Ağustos–4 Eylül tarihleri arasında memleketim Samsun’da gerçekleşecek olan TEKNOFEST Karadeniz’e Gazi Üniversitesi olarak çok büyük önem verdiğimizi, en geniş şekilde katılmak istediğimizi ifade etmek istiyorum.” dedi.

“Bahar dönemimizin sağlıklı, huzurlu ve her şeyin gönlünüzce olmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini sürdüren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Küresel salgının etkilerinin devam ettiği süreçte, salgın tedbirlerine uyacağınıza ve gerekli hassasiyeti göstereceğinize olan inancım tamdır. Unutmayalım ki bu süreçte, kendi sağlığımız kadar aynı ortamları paylaştığımız herkesin sağlığı da çok önemlidir. Bizler, tüm yönetim birimlerimiz, akademik, idari çalışanlarımız, kampüslerimizde sizlerin huzurlu, güvenli, sağlıklı, temiz ortamlarda derslerinize katılmanız için gayret eden tüm mensuplarımız, hizmet sektöründeki paydaşlarımızla her daim sizlerin yanınızdayız.”

Merkez Kütüphanemizin Ankara’nın ve Türkiye’nin en modern hâliyle, en zengin katalog ve yayın çeşitliliğine sahip olup olduğunun altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Sınav dönemlerinde kütüphanemizde çayınız, çorbanız ve simidiniz Üniversitemizin sizlere ikramıdır. Afiyet, şeker olsun. Yine yemekhanelerimizdeki öğle yemekleri gayet kaliteli ve ucuz olup, her türlü denetime tabi tutularak sizlere sunulmaktadır. Bizzat tarafımdan da zaman zaman denetlenmektedir” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, 2021-2022 Akademik Yılı Bahar Dönemi açılış dersini şu sözlere noktaladı: “öğrenci toplulukları olarak veya akademik birimlerin onaylarıyla yapacağınız her türlü bilimsel ve sosyal faaliyet planlarınız için de imkânlarımız ölçüsünde destek vermeye devam edeceğiz. Karşılaşacağınız her türlü problemlerinizde, Üniversitemizin ilgili birimlerine gönül rahatlığıyla başvurabilirsiniz. Çözemediğiniz problemleriniz için Rektörünüz olarak benim elektronik posta hesabıma veya üst yönetim kademesinde yer alan arkadaşlarıma gönül rahatlığıyla elektronik posta yazarak iletebilirsiniz. Sözlerime burada son verirken, bizler “Gazi Olmak Ayrıcalıktır” ifadesinin sözde değil, özde içini doldurmak için, herhangi bir zaman sınırlaması düşünmeden, her daim sizlerle beraberiz diyor, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ