AfD Ortaklığı

AfD Ortaklığı
25-07-2023

Son aylarda yapılan bütün kamuya araştırmalarında ırkçı parti AfD yükselişte, öyleki geçen hafta yapılan son kamuoyu araştırmasında bu parti ikinci sıraya yükselmiş durumda. 

Politik ve siyasi kurumlar AfD partisini nereye yerleştireceklerini ve nasıl tavır alacaklarını bilemiyorlar.  Politik analiz yapanlar köşeye sıkışmış gözüküyorlar?

Irkçı parti halk arasında çok büyük bir destek buluyor tabi böyle olunca halka karşı argümanları çok sağlam ve inandırıcı olması gerekiyor. 

Doğu eyaletinde ilk defa bir belediye başkanlığını AfD partisinin seçimle kazanması halk tabanında bu partiye karşı bir yöneliş hızla yayılıyor özellikle doğu eyaletleri AfD partisine çok büyük sempati duyuyorlar. 

Eski komünistler artık ırkçılık yapmaya başladılar ve bütün politik parametreler altüst olmuş görünüyor.  Geçmişte Almanya’nın en sağcı partisi CSU partisiydi bu parti kendinin sağında bir parti olmasını asla istemiyor ve daha aşırı sağdaki bir partiyi yaşatmıyordu, sağ kulvarı kendisinin doldurduğunu, daha aşırı bir partinin yaşamasına müsaade etmediğini sürekli dekara ediyordu.

Gelinen son durum ise bu partiye karşı mali yolsuzluk suçlamaları da yetersiz kalmış ve nasıl bir tavır takınılacağı konusunda çaresiz kalmış vaziyeteler.

Politik çevreler nasıl tavır takınacaklarını tartışırken CDU partisinin genel başkanı Friedrich Merz bu hafta bir açıklama yaparak yerel bazda AfD partisi ile ortak çalışabileceklerini kamuoyuna açıkladı.

Böyle bir açıklamayı kimse beklemiyordu öyleki kendi partisinin içinden de çok tepkiler aldı ve hala tartışılıyor. 

Bu açıklama ile AfD partisine karşı uzlaşmamı uzatılıyor yoksa gelecekte koalisyon için bir sinyal mi veriliyor.

Bu açıklama çok tehlikeli ve iyi hesaplanmamışsa gelecek siyaseti rehin alabilir.

Friedrich Merz kendisi de aşırı sağ yakın duran birisi fakat şimdiye kadar politik arenada partisini yukarılara bir türlü taşıyamadı.   

Sürekli sağ kulvarda geziniyor ve aşırı sağdan oy alabilmek için partisinin genel sekreterini değiştirerek biraz daha sağ yakın olan birisini getirdi. 

Almanya ekonomisinin kötüye gidişi ve enflasyonun önlemez yükselişi en çok ırkçı parti AfD’ye yarıyor. 

Almanya’nın kalkınma hızı ise 2023'ün 1. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %2,0 gibi önemli bir artış kaydedildi.

Hizmet sektörlerindeki ekonomik performans çok heterojen bir şekilde gelişti, ancak genel olarak sanayide daha çok gerilerde kaldı ve zayıftı.

Enflasyon ise resmi rakamlarda %6 üzerinde gösteriyor fakat halkın hissettiği daha çok yüksek.

Ekonomik gidişat Almanya’nın yönünü belirleyecek gibi gözüküyor.

Biz göçmenleri ise hükümet unutmuş durumda çifte vatandaşlık gibi vaatler rafa kaldırılmış bekliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?