Arayışlar İçinde Bir Ülke : Türkiye

Arayışlar İçinde Bir Ülke : Türkiye
22-11-2022

İktisat bilimi ile alakası olmayan, geçerliliğini yıllar önce kaybeden ve neredeyse bizim ülkemiz haricinde başka ülke tarafından dillendirilmeyen ya da kullanılsa bile başarılı olmayan modelleri çözümsüzlükten başka hiçbir kazancı olmayanlar tarafından önümüze getirilip duruyor. İşin daha acı tarafı bunun halkın büyük çoğunluğu tarafından kabul görmesi. BAŞKA BİR ACI TARAF İSE DÜN STOKÇULUKLA SUÇLANAN İŞ DÜNYASININ BU AÇIKLAMALARI BİR ZAMANLAR AYAKTA ALKIŞMASI. Bakın neler yaşamışız ve bu alkışlayanların son durumu nedir? Hadi gelin birkaç çarpıcı örnek ile hafızalarımızı tazeleyelim.

1-Bu yılın başında “Yeni Türkiye Modeli açıklandı. (Daha öncede de Çin modeli açıklanmıştı ama olsun model modeldir. Değişiklik insanı zinde tutar.) İş dünyası açıklanan bu modelden pek memnun olduklarını açıkladı. Ufak bir hatırlatma: Bu açıklama yapıldığı sırada dolar kuru 12-13 TL bandındaydı. Bugün neredeyse 20 liraya yaklaştı. İş dünyası pek menün kaldı. Memnuniyetini açıklayan sanayicilerin borçlarının büyük çoğunluğu döviz cinsinden olduğunu hatırlatmama gerek var mı bilemedim.

2- Enflasyon ile mücadele kapsamında alınan önlemler olarak KDV indirimi müjdesi verildi. İş dünyası ve sanayiciler çok bir memnundu. Özellikle o dönemde İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz çıktı ve "Bu kararın enflasyonu düşüreceğine inanıyorum" dedi. Bu açıklama 2022 Şubat ayı içinde oldu. Ufak bir hatırlatma yine. Enflasyonu düşüreceğine inanılan bu uygulama döneminde enflasyon yüzde 4.81 artarak yüzde 54.44 olarak gerçekleşmişti. Gönülden inandıkları ortada gerçekten. Yüksek enflasyon yaşayan ekonomilerde genişlemeci politikalar değil tam tersine vatandaşların paraya ulaşımı kısıtlanarak daraltıcı politikalara yönelmeli.

3- Yine aynı dönemde başka bir açıklama Türkiye İş İnsanları Konfederasyon Genel Başkanı Erkan Güral yüzde 1 KDV uygulamasının KOBİ’ler başta olmak üzere birçok büyüklükteki işletmelerin satışlarına ve mevcut iş hacimlerine olumlu katkıda bulunacağını, bu uygulama ile sadece işletmelere katkı sağlamayacağını vatandaşların da alım gücünün artacağını söylemişti. Bugün gelinen noktaya baktığımızda KOBİLER de dahil olmak üzere birçok işletmelerin finansa ulaşmada ciddi sıkıntıları var. Alım gücü artan vatandaş gördünüz mü çevrenizde? İnsanın aklına hemen de şu soru geliyor: Bu uygulamalardan kim kazançlı çıktı?

4- En acısını alında bir o kadar da komik olanını sona sakladım. Açıklama Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’ndan geldi. TOBB başkanı alınan bu ekonomik önlemler sayesinde döviz kurunda bir denge sağlanacağını söyledi. Belki hatırlamayacaksınız ama “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ortağı olduğu şirketten hizmet aldığı iddiası gündeme gelmişti.

Aslında bu ve buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkün. Sadece bu örneklere bakarak bile ne alınan kararlar ne de bu kararı o gün destekleyenlerin ne için yaptıklarını, ilerde doğurabileceği zararları hesap edemiyor. Nitekim yaşadığımız ve içinde bulunduğumuz ortam onları değil bizleri haklı çıkartmıştı. Farklı isimler altında, sadece belli bir grubun kasalarını ve keselerini doldurmaktan öteye geçmeyen kurallar, kronik sıkıntıları azaltmayı boş ver yana bırakın daha da sorunları artıran politikalarla karşı karşıyayız. Bu alınan kararlar ve politikalar gösteriyor ki ileriki dönemlerde çok daha zor şartlar bizi bekliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?