Avrupa Parlamentosu Seçimleri

Avrupa Parlamentosu Seçimleri
20-02-2024

6 ile 9 Haziran tarihleri arasında Avrupa Parlamentosu seçimleri yapılacak, geçmişte Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım çok düşük olmuştu ve Avrupa genelinde katılım oranı 2019’da %50.66 olmuştu.

Almanya'da seçime katılım oranı ise 61.38% gerçekleşmişti. 

Almanya'daki Türkler, Avrupa Parlamentosu seçimlerine iki parti ile katılmak istiyorlar. 

Türklerin ağırlıklı olarak içerisinde yar aldığı DAVA ve BİG partisi yapılacak olan Avrupa parlamentosu seçimlerine katılabilmek için yoğun çaba harcıyorlar. 

Bu iki partide seçimlere katılabilmek için en az 4000 bin imza bulmaları gerekiyor ve bu imzaları şehirlerin seçim dairesinde onaylatılması lazım.

DAVA ve BİG partisinin yeterli imzayı bulacaklarına inanıyorum çünkü Almanya'da 900 bin Türk kökenli seçmen bulunuyor.  

Türk toplumu, Türkiye seçimlerine ilgi ve alaka duydukları kadar buradaki seçimlere fazla önem vermiyorlar, halbuki Avrupa parlamentosu seçimleri çok önemli çünkü Türk kökenli milletvekillerinin orada olması Türk toplumunun sorunlarının gündeme gelmesi için bulunmaz bir fırsat.

Avrupa Birliği her ne kadar global bir güç olmasa da dünyadaki krizlere çözüm önerileri sunmak için gayret gösteriyor fakat bu krizler AB sınırlarını aşıyor.

Rusya-Ukrayna savaşı, Filistin- İsrail savaşı, Göç, Avrupa'nın güvenliği gibi konularda çok çaresiz kalıyor.

En büyük sıkıntılardan bir tanesi de aşırı sağ partilerin yükselişi.

Avrupalılar bir türlü çözüm üretemiyorlar ve sorunların çözülmesi için Atlantik ötesinden medet bekliyorlar. 

Yanı başlarındaki krizlere ve savaşlara herhangi bir barış teklifi bile sunamıyorlar sadece seyretmekle yetiniyorlar?

Avrupa parlamentosunda Türk kökenli politikacıların olması çok büyük bir zenginlik ve renklilik katar. 

Almanya'da Türklerin oyları eğer iki partide seçimlere katılırsa maalesef bölünür.

Halbuki çok az bir oyla parlamentoya iki rakamlı parlamenterler gönderilebilir çünkü seçimlere ne kadar düşük katılım olursa küçük partilerin şansı o kadar yüksek oluyor. 

Çok az bir oyla milletvekili seçilebilir...

Alman partilerinin seçimlerdeki oy oranına baktığımızda CDU-CSU 28.90% oranı 29 milletvekili göndermiş.

SPD ise 15.80% oy oranı 16 milletvekili.

AfD partisi 11.00% ile 11 milletvekili göndermiş.

FDP partisi 5.40 % oy oranıyla 5 milletvekili seçtirmiş.

Küçük partilerin oy oranları ise dahada enteresan, Die Partei 2.40% ile 2 milletvekili, Frei Wâhler 2.20 ile yine 2 milletvekili göndermiş.

Yaklaşan Avrupa parlamentosu seçimleri Almanya'da yaşayan Türkler ve Göçmenler için çok önemli, onların sesi ve haklarını savunan partilere ihtiyaç duyuluyor.

Bilhassa ırkçılığın çok artığı, aşırı sağ partilerin oylarını artırdığı bir dönemde göçmenlerin sesi olacak partilere ihtiyaç var, keza göçmenlerin ekonomik durumları da iyi değil. 

Avrupa parlamentosunda İslam dinin temsil edildiği bir makam veya kurum oluşturabilir eğer seçimlerde başarılı olunursa, velhasıl birçok meselemiz Avrupa parlamentosunda dile getirilir, konuşulur, çözüm önerileri sunulur ve sahip çıkılır. 

Almanya'daki göçmenleri ve Türkleri oy kullanmaya götürecek çalışmalar çok önemli ve partilerin seçime katılımı artırmak için çok çalışmalıdırlar. 

DAVA partisi Alman kamuoyunda çok tartışılıyor ve suçlanıyor birazda Almanları endişelendirmiş gözüküyor halbuki rahat bıraksalar tercihi seçmene bıraksalar daha iyi olur.

Neden Türk toplumunun ve göçmenlerin sorunlarına sessiz kaldıklarını sorgulamıyorlar ve aşırı tepki veriyorlar.

Bırakan kamuoyu önünde tartışın hangi partinin Almanya için çözüm önerileri daha gerçekçi ve uygulanabilir bunu tartışın.

Almanya'nın hayrına olan bütün konular ve meseleler belki farklı bir bakış açısı ve çözüm önerileri ile daha kolay çözülebilir. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?