Almanya ve Enflasyon

Almanya ve Enflasyon
18-07-2023

Alman Ekonomisinin gidişatı herkesi endişelendiriyor, Alman halkının en büyük korkusu ise enflasyon. 

Son yapılan kamuoyu araştırması Almanların korkusunun birinci derecede enflasyon daha sonra yoksulluk ve sosyal eşitsizlik olarak ortaya çıktı. 

Ipsos adlı araştırma şirketi yaptığı kamuoyu araştırmasında halkın yüzde 42'sinin enflasyondan kaynaklanan fiyat artışlarının şu anda en büyük endişeleri arasında olduğunu dile getirmiş.

Yoksulluk ve sosyal eşitsizlikten endişelenenlerin oranı ise yüzde 38 olarak çıkmış.

Bu araştırmada ortaya çıkan pandemi veya silahlı bir çatışma endişesinin gerilere düşmüş olması. 

Ekonomik gidişat halkın en büyük korkusu bunun sebepleri ise hükümetin ekonomiyi iyi yönetememesi ve enerji piyasasındaki dalgalanmalar. 

Akaryakıt fiyatları öyle inişli ve çıkışlı ki her gün ucuz satılan akaryakıt istasyonları aranıyor. 

Diğer taraftan evlerde kullanılan enerji ile ilgili hükümetin aldığı yeni enerji planı anayasa Mahkemesi tarafından durdurulması halk arasında bir memnuniyet meydana getirmiştir çünkü hükümetin hazırladığı yeni enerji düzenlemesi halka ekstra ekonomik bir yük getirmekteydi. 

Dolayısıyla halka ek bir ekonomik yük getirecek olan bu düzenleme şimdilik durdurulmuş olsa da bunun konut sahiplerine en az 20 bin euroluk ek yük getirmesi düşünülüyor.

Diğer taraftan kalifiyeli işçi sıkıntısı her alanda kendini gösteriyor Almanya Ekonomi Bilirkişi Konseyi Başkanı Monika Schnitzer, Almanya'nın yılda 1,5 milyon göçmene ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bu işçi açığının nereden ve nasıl karşılanacağı ise ayrı bir sorun çünkü ekonomiyi çok etkiliyor bu vasıflı işçi açığı. 

Geçenlerde Ruhr havzasında birçok şehirde yüzme havuzlarını kapatmak zorunda kaldılar, çünkü yüzme havuzlarında çalıştıracak usta can kurtarıcılar bulamadıkları için. 

Enflasyon en çok geliri düşük olan işçileri, emeklileri, orta gelirlileri ve sosyal yardım alanları etkiliyor ve hükümet bu gurupların gelirlerini iyileştirmek için herhangi bir adım atmaya yanaşmıyor. 

Böyle bir ekonomik durumdan ise aşırı ırkçı partiler ve organizasyonlar faydalanıyor. 

Enflasyon artışına hükümet bir çözüm bulamazsa, Almanya’yı çok daha kötü günler bekliyor. 

Ekim ayında yapılacak olan Hessen ve Bayern eyaleti parlamento seçimleri Almanya’yı çok etkileyecek gibi görünüyor.  

Koalisyon hükümetinin kendi içerisinde uyumlu çalışmaması aşırı sağ parti AfD’nin yükselmesi kısa sürede ekonomiden iyileştirme olmaması gelecek seçimleri etkileyecektir. 

Enflasyon ve ekonomik gidişat bakalım Almanya’yı nereye yönlendirecek bekleyip göreceğiz. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?