Basın ve Hükümet

01-11-2022

Almanya'da siyaset ve medya çok sıkı kontrol ediliyor özellikle ABD’e propagandası 
Alman politikasını ve medyasını zehirliyor. 
Ukrayna krizi ve savaşı başladığından berli muhalif sesler veya muhalif gurupların sesi susturulmuş durumda.  
Muhalif sesleri televizyon tartışma programlarına çağırmıyorlar.  

Televizyonlarda ve medyada savaş karşıtı olanlar veya farklı fikirleri olanlar yeterli derecede kamuoyuna seslerini duyuramıyorlar. 

Ukrayna savaşının şahinleri yeşiller partisi bu konuda çok maharetli çünkü Alman basınını ve halkını esir almış gibiler. 
Dışişleri bakanı Barbock Rusya için kulandığı cümle şu Ukrayna'yı işgal etmek gibi bir şeyi yapamayacak kadar zayıflatılmasını istiyoruz" diyordu. 

ABD’nin peşine takılan Almanya barışı değil savaşı tercih ediyor, Joe Biden son Ukraynalıya kadar savaşmak istiyorlar Ukraynalılar diyerek savaşı teşvik ederek Almanya’yı savaş konusunda cesaretlendirmeye çalışıyor. 
Joe Biden’nin oğlu Hunter Ukrayna’da oligarklarının yolsuzluğuna derinden içinde ve ABD’e seçimlerinde gündeme gelmişti şimdi ise savaşın kilit isimlerinden birisi başkanın danışmanlarından.  
Çok büyük ticari kazanç sağlıyor Ukrayna savaşından. 

ABD'li ekonomist Jeffrey Sachs, Ukrayna savaşının ABD ile Rusya arasındaki bir savaş olduğunu belirtiyor AB ve Almanya ise savaşın figüranları gibi.  

Almanya Şansölyesi Scholz ve Fransa başkanı Macron Avrupa'nın beka çıkarlarını gözetme cesaretini gösterselerdi belki savaş önlenebilirdi. 

ABD'li entelektüel Noam Chomsky, ABD'yi dünyanın bir numaralı terörist devleti olarak tanımlıyor. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD çıkardığı veya savaştığı savaşlarda 20 milyondan fazla insanın öldüğü biliniyor, birçok örtülü savaşı, ticaret savaşını, CIA eylemlerini ve drone savaşlarını düşünürseniz, bunun daha fazla olduğu ortaya çıkar. 

ABD’li yetkililer olası bir ateşkes üzerinde anlaşmayı ve bir barış anlaşması imzalamayı düşünmedikleri her gün daha net açıklıyorlar. 
Şimdi ise ABD sorumsuzca Avrupa'da bir nükleer savaş riskini çıkartmak için bütün kozlarını oynuyor.

Bu hafta federal mecliste hükümetin Ukrayna ile ilgili görüşmeleri vardı fakat gerek hükümet, gerekse muhalefet ciddi bir çözüm ve görüş ortaya koyamadılar.
 Başbakan Scholz, "Ülkemiz bir arada, Avrupa bir arada, birbirimizle ve Ukrayna ile dayanışma gösteriyoruz" dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin savaş hedeflerine ulaşamayacak. Putin Batı ve Ukrayna'nın zayıflığı hakkında spekülasyon yapıyor. "Ama yanılıyor. Zayıf değiliz."dedi. 

Hükümetin Rusya politikası savaş üzerine kurulmuş ve mümkün olduğunca savaşı uzatmak ve Rusya’yı zayıflatmak istiyorlar. 

Farkındalarmı büyük işletmeler ve orta ölçekli sanayi şirketleri yüksek enerji fiyatlarından dolayı çok zordalar iflas dalgası geliyor. 
Halk ise zaten yüksek enflasyon ve pahalılıktan şikayetçi…

Savaşın uzaması AB ve Alman ekonomisini daha çok zorlar, hükümet acilen barışın yanında olduğunu açıklayarak barıştan yana tavır koymalıdır.  
Savaşın kazanını sadece ABD’dir bütün AB ülkeleri çok büyük ekonomik sıkıntılar yaşıyorlar.   

Almanya'daki enerji ve ekonomik krizin sonuçları giderek daha dramatik hale geldi.  

Yapılan bir ankete göre, kar amacı gütmeyen 10 sosyal kuruluştan dokuzu yükselen fiyatlar nedeniyle varlıklarından endişe ediyor. Anket yapılan huzurevleri, kreşler, danışma merkezleri, kadın sığınma evleri ve evsizlere yönelik sığınma evlerinin yaklaşık yarısı, maddi yardım almadan varlıklarını en fazla bir yıl sürdürebileceklerini belirtiliyor. 

Tesislerin dörtte üçünde ısınma giderleri ikiye katlandı, hatta dörtte biri üç katını ödemek zorunda kaldı. Yüzde 60'ı ayrıca elektrik maliyetlerinin iki katına çıkmasını bekliyor. Kurumlar gerekli avans ödemelerini yapamıyorsa iflas davası açmak zorundalar. 

Diakonie ve Arbeiterwohlfahrt gibi sosyal kurumlar bir iflas dalgası konusunda uyarıda bulunuyorlar. 
En önemli ekonomik enerji tedarikçisi olan Rusya ile yaşanan ekonomik savaşın ne kadar çılgın olduğunu bir kez daha gösteriyor.Alman medyası sanki kör olmuş, hükümeti yönlendirmede maalesef ABD’denin yörüngesinde hareket ediyor.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?