Drone

Drone
15-12-2023

Drone’lar her alanın ve yeni zamanın vaz geçilmez bir cihazı olduğunu üretildiği ilk günün ardından gösterdiği hızlı gelişim süreci ve insanların ilgisini yoğun bir şekilde üstüne toplaması sayesinde rüştünü ispat etti. Drone’lar helikoptere benzeyen bir cihaz ancak kullanım amacına göre küçücük bir sinek kadar üretilmiş modelleri de var. Devasa yükler taşıyan modelleri de drone'ların gelecekte nasıl bir görünüm kazanacağı ve nasıl bir gelişim sürecine doğru evrileceği hakkında henüz düşünmeye fazlaca bir zaman ayıramasak da yakın bir gelecekte drone’ların hepimizin hayatı üzerinde olumlu etkileri olacak gibi görünüyor. Drone'lar, önümüzdeki on, on beş yıl içinde muhtemelen hiç de hayal etmediğiniz bir şekilde değişime uğrayacak ve çok hızlı bir gelişim sürecine girecek gibi görünüyor. Belki otomobil teknolojisi drone teknolojisiyle uyumlanacak ve elektrikli uçan arabalar ansızın hayatımıza girecek, belki yolcu taşıyan drone’lar bile geliştirilebilir hale gelebilecektir. Olması muhtemel bu gelişmeler yaşamakta olduğumuz trafik sıkışıklığına çare olur mu? Elbette denemeden şimdilik bilinmez.

Günümüzün drone'ları sivil sektörde kullanım amaçları bakımından çok temel düzeyde kalsa da öyle görünüyor ki drone teknolojisi gelişmeye ve çok hızlı bir şekilde ilerlemeye açık bir sektör olacak gibi görünüyor. Şimdilik hali hazırda üretilen drone’ların ticari amaçlarla kullanılmasını faaliyet alanlarına göre değerlendirdiğimizde, genel olarak; Eğlence alanları, tarımsal alanlarda kullanım, coğrafi haritalama mühendisliği amaçlı kullanım, çeşitli alt ve üst yapıların incelenmesi amaçlı kullanım, profesyonel hava fotoğrafçılığı, yük taşıma, yangın söndürme ve benzeri faaliyetleri kapsamaktadır. Henüz deneme aşamasında olsa da ufak çaplı paket teslimatları drone’lar tarafından yapılmaktadır. Askeri alanda ve polis faaliyetlerine yönelik olarak birçok yerde kullanılan çeşitli drone’larda henüz gelişim aşamasındadır. Belki yakın bir gelecekte drone’lar yapay zeka ile desteklenerek üç boyutlu yazıcıların ya da bir çok makinenin drone’larla entegre olması halinde, uçan üç boyutlu yazıcı ya da benzeri sistemler geliştirilebilir. Drone’lar ve teknoloji geliştikçe insanlığın önünde yeni gizemli ufukların açılmasına olanak sağlayabilecektir. Yakın bir gelecekte belki kurye mini robot drone’lar bize öğlen yemeğimizi getirecek ve belki sağlığımızı kontrol amaçlı gezip, devriye atan mini tıbbiyeli robot drone’lar ve Ambulans Drone’lar hayatımıza girebilir. Belki birçok alanda farklı faaliyetler için farklı şekillerde, farklı teknolojilerle bütünleşen drone’lar olabilir. Elbette bu ve benzeri yeni teknolojiler insanlığın önüne bir engelde oluşturabilir. Ancak her ne olursa olsun, büyük faydalar sağlayacağı çok açık, günümüz şartlarında drone’lar havada fazla kalamamaktadır. Drone’ların hızlı bir şekilde ve daha da çok gelişmesi için kesintisiz bir güç kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak gelişen yeni teknolojiler sayesinde eminim ki zaman ve enerji mefhumu da aşılacaktır. NASA, tarafından yapılan bir denemede geliştirilen bir Drone Mars'a başarıyla indirdi. Bu denemenin gayet başarılı ve faydalı olduğu NASA tarafından duyurulmuştu. Drone'ların her alanda geliştirilmesi ve ticari olarak kullanılmasına yönelik eğilim arttıkça, kullanım çeşitliliği ve gelişim süreci de buna göre hızlanacak ve artış gösterecektir. Ancak drone teknolojisini geliştiren ve bu teknolojiye hızlı bir şekilde geçiş yapan ülkeler her alanda kazanacak gibi görünüyor.

Endüstri Devrimiyle birlikte başlayan modern teknoloji dönemi hızlı bir şekilde gelişmeye ve değişmeye devam etmektedir. Her gün yeni bir icat ve yeni bir makineyle karşılaşmaktayız.   Gelişen teknolojinin yapıcı etkilerini elbette saymakla bitiremeyiz. Ancak hızla gelişen teknolojinin olumsuz etkilerinin de oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Ortaya çıkan bu yeni teknolojiler elbette yaşama şeklimizi de hızlı bir şekilde değiştirecektir. Ancak gülü seven dikenine katlanacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?