Günlük Diziler Hayatımıza Nasıl Girdi ve Bu Dizilerin Seyirciler Üzerindeki Etkileri

Günlük Diziler Hayatımıza Nasıl Girdi ve Bu Dizilerin Seyirciler Üzerindeki Etkileri
27-10-2023

Kablolu uydu ve internet kanallarının artmasıyla birlikte TV'nin kapsamı da bir hayli genişledi. Bu nedenle Ülkemizde insanlar artık TV aracılığıyla farklı türlerdeki kanalları görüp, seçebiliyorlar. Günümüzde ekonomik nedenler ile zaman ve benzeri faktörlerden ötürü çoğu insan artık sinema ve tiyatro gösterilerine gidemediği için zamanlarının çoğunu sosyal medya kanallarına ve TV kanallarına ayırmaktadır. İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında bir hayli fazla sosyal medya kanallarının var olmasına rağmen TV hala en popüler medya aracı olma özelliğini korumaktadır. İnsanların artık televizyondan öğrendiği yeni akımları, her nevi gelişmeleri kendi öz durumlarına ve yaşam tarzlarına göre benimseyip, kullandıkları gözlenmektedir. Artık neredeyse her ailede, her bir bireyin kendine has özel bir dizisi olduğu ve bu diziyi kaçırmamak için evine koşarcasına geldikleri ve bazen izlemek istediği diziyi kaçırmamak için randevularını bile iptal ettikleri bilinmektedir.

Televizyon kanallarında yayınlanan diziler ile canlı şovlar ve komedi programlarının toplum üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri muhakkak vardır. Bu etkilerin neler olduğunu araştıran bilim insanları ve çeşitli kuruluşlar zaman, zaman bilimsel sonuçlarını topluma açıklamaktadırlar. Ancak bu ve benzeri programların olumlu ya da olumsuz yönlerinden ziyade bu programların artık vazgeçilemez bir sürece doğru evrildiği ve kaçınılamaz bir gerçeklik haline geldiği görülmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu programların çok sevildiğini ve aile üyelerince bir hayli izlenme rekorları kırdığını da reyting sonuçları ortaya çıkarmaktadır. Türkiye'de ilk diziler devlete ait olan TRT tarafından çekilmiştir Türkiye'nin ilk yerli dizisi 1974 yılında çekilen Halid Ziya Uşaklıgil'in aynı adlı eseri olan Aşk-ı Memnu'dur. Dizi, Türkiye'nin kamu yayın kuruluşu TRT'de yayınlanmıştır. Ülkemizin en uzun süre yayımlanan dizisi ise 29 Mart 1993 Tarihinden 15 Ocak 1999 tarihine kadar yayınlanan Ferhunde Hanımlar dizisi olmuştur. Bu dizi tam 1780 bölüm yayınlanmıştır. Ülkemizde TV yayıncılığı zaman içinde bir hayli ilerlemiş ve teknolojinin de gelişmesiyle birlikte bu konuda çok güzel örneklerin ortaya çıkmasını da beraberinde getirmiştir. Günlük yayınlanan diziler ilk olarak iç yapımlar ve dış yapımlar şeklinde yayınlanmaya başlamıştır. Özellikle günlük dizilerin seyirci üzerinde yarattığı etki ve tekrarlarının bile yeniden defalarca izlendiği bir dönem yaşıyoruz. Ülkemizde birçok televizyon kanalı ve internet üzerinden yayın yapan ekran televizyonları tüm sezon boyunca devam eden farklı, güzel ve sürükleyici çok başarılı yayınlara imza atmaktadırlar. Bu dizilerin hepsi de gerçekten izleyicinin dikkatini çeken yapımlardır.

TV Kanallarının son zamanlarda yapımlarını üstlendiği tüm projeler senaryosuyla, tüm yönetim ekibi ve oyuncu kadrolarıyla birlikte başarılı, kaliteli ve inanılmaz güzellikte yapımlar ardarda gelmekte ve tüm TV kanalları adeta birbiriyle yarışmaktadırlar. Türk dizileri Türkiye'de olduğu kadar yurtdışında da sevilerek takip edilmektedir. Pek çok klasikleşmiş Türk dizisi, üzerinden yıllar geçse de Orta Doğu, Güney Amerika ve Balkan ülkelerinde hala ilgiyle izlenmeye devam etmektedir. Ayrıca bu diziler 140'tan fazla ülkede 650 milyondan fazla seyirci ile buluşmaktadır.  Ben bu bağlamda Türk Televizyonculuğunu tebrik eder, başarılarının da devamını dilerim. Geçenlerde yine günlük bir dizi olarak yayına giren ve Kanal D'de rast geldiğim Aşk ve Umut adlı diziye şöyle bir bakayım dedim. Diziyi izleyince çok beğendim. Diziden adeta kopamadım desem yeridir. Hatta dizinin birkaç bölümünü de Youtube kanalından izleme imkânı buldum. Dizinin tüm oyuncu kadrosu inanılmaz başarılıydı. Diziye emeği geçen tüm ekibi ve oyuncu kadrosunun her birini ayrı ayrı tebrik eder, başarılarının da devamını dilerim. Elbette başarı tesadüfi değildir ve kesinlikle bir takım işidir. Ancak her takımında bir lokomotifi vardır. Benim şahsi kanaatime göre güzel oyuncu Pınar Kankılıç'ın diziye katkısı ve performansı bir hayli iyi ve etkileyiciydi. Oyuncunun can verdiği karakter beni çok etkiledi.  Normal şartlarda günlük dizi izlemem ancak bu dizi furyasına bende Aşk ve Umut dizisi sayesinde katılmış oldum. Bu diziyi izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Pınar Kankılıç'ın hem iyi bir tiyatro sanatçısı olduğunu, hem de sinema ve dizilerde rol alan sevilen ve başarılı bir oyuncu olduğunu biliyor ve başarılarının da devamını diliyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Hüseyin
Hüseyin 6 ay önce
Televizyonun hayatimizdaki yerine dair farkindalik verici bir yazi, tesekkurler hollanda'dan selamlar...