Hükümet Krizi 

Hükümet Krizi 
28-03-2023

Almanya federal hükümeti, kendi içerisinde kriz çıktığında çözüm bulmak için koalisyon komisyonu kurarak, krizden çıkmaya çalışırlar.  

Üçlü koalisyon hükümeti, bu günlerde krizle boğuşuyor ve bir türlü krizi aşamıyorlar.  

Hükümet ortakları 20 saat süren toplantısına rağmen anlaşamadı.  

Siyasi ve politik çevreler, hükümet için sonun başlangıcı yaşandığını söylüyorlar. 

Her sene başlarında hükümet ortakları bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaparlar. 

Bu sene başında da üçlü koalisyon hükümeti bir durum değerlendirmesi yapmışlardı. 

Öyleki kriz çok derin, bu hafta hükümet ortakları tekrar bir araya gelerek krizi çözmeye çalıştılar fakat ortak bir karar alamadan ayrıldılar.  

Kriz daha çok ekonomi ile ilgili fakat hükümet içerisinde Yeşiller ile Hür demokratlar arasında güven ve uyum sorunu yaşanıyor. 

Özellikle maliye bakanı Lindner ile ekonomi bakanı Habeck arasında çevre duyarlılığı konusunda bir anlaşmazlık var. 

Çevre ile ilgili olarak çok ilerleme olmadığını, daha doğrusu yavaşlatıldığını dile getiriyor, ekonomi ve çevre bakanı.   

Hür demokratlar ise federal bütçenin giderek daralan kapsamına işaret ederek: borcu sınırlamak ve vatandaşlar ve ekonomi üzerindeki yeni yüklerden kaçınmak istiyor. 

Hükümetin büyük partisi SPD ise büyük ölçüde anlaşmazlığın dışında kalarak seyirci durumunda ve bu da başbakan 

Scholz'un liderlik gücü hakkında soru işaretlerine yol açıyor.  

Koalisyon içerisinde son zamanlarda bazı konularda giderek daha da sert tartışmalar yaşanıyor özellikle petrol ve gazla ısıtma sistemlerinin değiştirilmesi gibi. 

2024'ten itibaren, eğer mümkünse, yalnızca en az yüzde 65 yenilenebilir enerji ile çalışan yeni ısıtma sistemleri kurulması planlanıyordu fakat bu geleneksel mazotlu ve gazlı ısıtma sistemlerinin sonu anlamına geliyor ve birçok iş dalının sonuydu, Hür demokratlar buna yanaşmıyorlar.   

Diğer bir anlaşmazlık sorunu yine çocuklar için ayrılacak maddi destek, federal aile bakanı, çocuk yoksulluğuyla yeterince mücadele edilmediğini düşünüyor ve zam istiyor ve on iki milyar avroya ihtiyaç olduğunu açıkladı. 

Maliye Bakanı Christian Lindner ise koalisyon hükümetinin çocuk parasını yeni artırdığı için bir artışı zorunlu görmüyor.

Velhasıl iktidardaki partilerin bütçe ile ilgili harcamalara gelince, üç partininde farklı görüşleri var. 

Koalisyon komisyonu bir türlü bu konuları çözemedi. 

Hür demokratlar, mali disiplin konusunda ısrar ediyorlar.  

Zayıf bir hükümet ile ilerlemek mümkün değil, sorunlarla baş etmekte çok zorlanıyorlar ve Başbakan Scholz liderlik etmekte ciddi sıkıntılar yaşıyor.  

Diğer taraftan göçmenlerle ilgili olarak, hükümet programında yer almasına rağmen çifte vatandaşlık yasasında bir adım atılmadı.  

Ukrayna krizi, daralan ekonomi, yükselen enflasyon, enerji krizi gibi problemler hükümetin içinden çıkması gereken sorunlar. 

Zayıf bir koalisyon hükümeti Almanya’nın devasa, sorunları ile mücadele edebilirmi, bekleyip önümüzdeki günlerde göreceğiz. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?