Sol Parti (die Linke)

Sol Parti (die Linke)
28-10-2023

İki Almanya’nın birleşmesi ile doğu eyaletlerinde kurulan PDS partisi daha sonra Sol parti (die Linke) olarak yoluna devam ederek bugünlere geldi. 

Sol parti son günlerde kendi içerisinde sorunlar yaşamaya başladı, ilk olarak partinin kurucusu olan Oskar Lafontaine ile sorunlar yaşayan sol parti Oskar Lafontaine’nin partiden ayrılması ile de huzura kavuşamadı. 

Federal, eyalet ve yerel seçimlerde taban kaybeden bu parti aradığı lideri bir türlü bulamayarak kan kaybetmeye devam ediyor.

Partinin halkla arası her geçen açılıyor ve toplumun beklentilerini karşılayamıyor. 

Siyaset kurumunun çok güven kaybettiği bir dönemde Sol partinin halkta karşılık bulamaması, partinin sorgulanması yol açıyor. 

Aşırı sağ AfD partisinin oylarını artırdığı görülürken, Sol partinin bir başarı sağlayamaması düşündürücü.

Özellikle ekonomik sıkıntıların zirveye çıkması ve geliri düşük olan insanların partisi olan Sol partinin oylarını artıramaması sorgulanmasına sebep oluyor. 

Taban ile tavan arasında sıkıntılar ne yazık ki giderilemedi. 

Neticede Sol parti kendi içerisinde bölünmeye gidiyor, Sol partiden 9 milletvekili istifa ederek yeni parti kuracaklar.

Sahra Wagenknecht öncülüğünde gelecek sene yeni parti kuracaklar. 

Yeni kurulacak partide göçmen kökenliler öne çıkıyor Amira Mohammed Ali, Sevim Dağdelen, Ali Al- Dailami, Fadime Aşçı gibi isimler önde gözüküyor.

Partinin kamuoyu araştırmalarında öne çıktığı ve medya tarafında olumlu karşılandığı görülmektedir.  Sahra Wagenknecht’in siyasi tezi ve politikası, eğer Almanya önde gelen bir sanayi ülkesi olmak istiyor ve böyle kalmak istiyorsa, farklı bir ekonomi ve enerji politikasına ihtiyacı var diyor.

Fakat bunun altı nasıl doldurulacak belirsiz.

Sol parti içerisinden yeni bir parti çıkması ilerideki günlerde çok tartışılacak, bu partinin halkta karşılık bulması ise çok zor olacak gibi, çünkü göçmen kökenlilerin ağırlıklı olduğu bir partinin başarılı olması, ırkçılığın çok yükseldiği bir dönemde, bu yeni partinin handikapları olacak gibi görünüyor. 

Biz göçmenler olarak siyasi, sosyal, kültürel, dini haklarımızı savunan partilere destek vermek isteriz. Fakat yeni kurulacak olan partinin geçmişte olduğu gibi sadece yüzeysel olarak sorunlara yaklaşırlarsa siyasi destek verilmesi çok zor olur. 

Bizim beklentimiz bu sorunlara akıllıca yaklaşılarak çözümler üretilmesi.

Siyasi katılım, eşitlik, sosyal adalet, barış, özgürlük ve demokratik haklar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?