Ülkede Gelecek Korkusu Büyük

06-07-2022
Ekonomik rakamlar açıklandıkça insanların gelecekle ilgili endişeleri kat ve kak artırmış durumda. 
Son altı aylık ekonomik göstergeler sürekli eksilerde ve hükümetin ekonomi yönetimi ümit vaat etmiyor.  
Diğer taraftan yüksek enerji fiyatları ve düşen iç talepler ekonomide sıkışmışlığı gösteriyor bilhassa şirketlerin yatırım yapma istekleri çok azalmış ekonomik veriler hiç iç açıcı değil.  
Gaz krizi Avrupa'da durgunluk olasılığını artırıyor, Uzmanlar, Avrupa'da bir durgunluk olasılığını önemli ölçüde artıran gaz krizinde euro para biriminin şu anda hızlanan düşüşünün nedeni olarak görüyorlar. 
Finans holding şirketi MUFG'nin analisti Derek Halpenny, "Enerji politikası durumu kötüleştikçe ve ekonomik büyümeye yönelik riskler önemli ölçüde artarken, avronun anlamlı bir şekilde toparlanması çok zor olmaya devam edecek" dedi.
Broker City Index'ten Fiona Cincotta da ikinci çeyreğin sonuna doğru ve önümüzdeki aylarda euro bölgesindeki büyümenin yavaşlama riskini görüyor. 
ABD'de doları, ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını "agresif" bir şekilde yükseltmeye devam edeceği varsayımıyla da yükseliyor.
ABD'de faiz oranlarında daha hızlı dönüş ABD merkez bankası faiz dönüşünü Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) çok daha yüksek bir hızla sürdürüyor. 
ABD Federal Rezervi de faiz oranlarını çok daha erken yükseltti. 
Yüksek faiz oranlarının bir sonucu olarak, dolar özellikle döviz piyasalarında yüksek talep görüyor ve kur yükseliyor. 
Son olarak, bir kriz para birimi olarak doların havası, uluslararası sermaye piyasalarındaki birçok yatırımcıyı "dolar"a sürüklüyor. Dolar birçok yatırımcı tarafından sözde güvenli liman olarak görülüyor; Riski en aza indirmek isteyen yatırımcılar bu nedenle paralarını euro yerine dolara yatırmayı tercih ediyor.
Trafik ışığı koalisyonu bir türlü fiyatlardaki artışı durduramıyor, Şansölye Scholz ve ekonomi bakanı Habeck, Rusya'ya karşı yürüttükleri ekonomik savaşla gazın tamamen durdurulmasını ve bunun sonucunda Almanya'da derin bir durgunluk yaşanmasına neden oluyorlar. 
Uzmanlar, ekonomik çıktılarda yüzde 12,7'lik bir düşüş ve 5,6 milyon kişinin iş yerinde bir yan etkisinin olacağını öngörüyorlar. 
Tüm sanayi ve endüstri kapanma ve iflas tehdidi altında. Almanya küresel bir ekonomik güç olarak düşüşte. 
Almanya'nın ticaret fazlası gitti.
Mayıs ayında dış ticaret dengesi, enerji sorunları ve imalat sektöründeki zayıflık nedeniyle 1991'den bu yana ilk olumsuz sonuç olan eksi bir milyar avro oldu.
Uygulanan ambargo sadece Putin'i vurmuyor ve açıkçası Ukrayna'yada yardım etmiyor, ancak Almanya'daki vatandaşlara ve ekonomiye ciddi zararlar veriyor çünkü ABD'de ve Katar çok pahalı enerji satarak aşırı kar yapıyorlar.
Ve kış yaklaşıyor, gaz eksikliği nedeniyle dairelerin soğuk kalması riski var. Ev ve konut sahipleri şimdiden sıcak suyu tedarikli kullanmak için karneye hazırlanıyorlar.
Büyük bir hata yaptığınızda, onu düzeltecek cesarete sahip olmalısınız. 
Hiçbir federal hükümet milyonlarca Alman'ı daha da yoksullaştırmaya ve Alman ekonomisini mahvetmeye hakkı yoktur.
ABD’ye karşı cesaretli bir Şansölye ne zaman olacak? 
Alman gazetecilerin ve politikacıların Washington'a karşı nasıl boyun eğdini gördüğümde acaba bu Alman boyun eğme bağımlılığı nereden geliyor?
Kuzey akım gaz boru hattı 2'yi açmaları gerek. 
De Gaulle, devletlerin dostlarının değil, çıkarlarının olduğunu söylüyordu. 
Nasıl Amerikalılar 100 yıldır Alman teknolojisinin Rus hammaddeleriyle (George Friedman) birleşmesini engellemeye çalışıyorsa, federal hükümet de nihayet yaptırımların Rusya ve ABD'ye değil, öncelikle Almanya ve Avrupa'ya zarar verdiğini görmeli.
Ukrayna'da müzakere edilmiş bir barış için diplomatik bir girişim gerekli ve bu konuda çok gecikilmiş durumdalar. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?