Bakan ben, gördüğüm ben!

15-11-2021

Bakan "ben" isem gördüğüm yine "ben" dir..

Gün içinde zihnimiz sürekli konuşur. Bazen plan yapar, bazen eleştiri, bazen öneri yaparken buluruz kendimizi. "Sus!" desen de kolay kolay susamaz bu zihin delisi :) 

Anlatır, yol arar, sonuca varır, kendini haklı çıkarır vs..  Peki tüm bunları yapan, bu bizi insan yapan bilincimiz hangi kriterlere göre yapar bunca çıkarımı hiç düşündünüz mü?

İnsanlar görürsünüz ne kadar sakin, engin denizler gibi huzurlu, mutludurlar. İnsanlar görürsünüz sudan sebeplerle problem çıkarırlar.. Farkları neler bu insanların? Neye göre bu tavırları sergiliyorlar?

Saniyede 1 milyar kere 1 milyar işlem yapabilme kapasitesine sahip ortalama bir insan beyni, en gelişmiş bilgisayarın 100 katı işlem hacmine sahiptir. Muazzam değil mi? hayran olmamak imkansız.  Beynimiz tüm bu süreçte hem beden içerisindeki tüm süreçleri yönetirken (hormonlar, organlar,kan değerleri kemikler vs.) diğer yandan dışarıdan ve içeriden aldığı veriler doğrultusunda da işlemler yapmaktadır. Tüm bunları yaparken de daha önceden bildiği verileri baz alır. Örneğin normal bir Tansiyon değeri herkes için aynı değildir. Kişiye özel bir normali vardır. Beyin sorumlu olduğu bedenin denge halini bilir ve bunu her an sağlamaya çalışır. 

Dış dünya ile ilişkiler de buna benzer, bilinç kendinde olan, evvelce tanımlanmış kayıtları bilir. Birisi sizi kızdırıyorsa bilin ki, o bilgi evvelce sizde kayıtlıdır. Ebeveynlerini kaybetmiş bir çocuğu yada evladını kaybetmiş bir anneye herkes üzülebilir, ama içselleştirebilen en iyi anlayan yine aynı kaybı  yaşamış olandır. Yada bir ortamda tanıdığınız birinin bir hareketi sizi irite etti diyelim. Sakin kafayla kendinize bi sorun "ben bunu ne zaman yaptım? veya bu bana ne zaman yapıldı?" Mutlaka bir cevabınız olacaktır. Çünkü o irite olduğunuz durum daha önceden sizde tanımlı olmasaydı, bir yorumunuz, çıkarımınız da olmazdı.

Bir örnek de ten vermek isterim. Hz. Peygamber (Sav) arkadaşlarıyla otururken, Ebu Leheb meclise girer ve ''Ya Muhammed (S.A.V), birçok yerleri gezdim, senden daha çirkinine rastlamadım” der. ''Doğru söylüyorsun ya Ebu Leheb'' der.

Biraz sonra Hz. Ali içeri girer ve tevafuk bu ya, o da: ''Ya Muhammed (Sav), dünyada senden güzelini göremedim'' der. ''doğrusun ya Ali'' der Resulullah. Bunun üzerine söz alan meclisteki bir sahabe: ''Ya Resulullah, biraz önce Ebu Lehebgeldi 'Ne kadar çirkinsin' dedi, ona da 'Doğrusun' dediniz. Hikmeti nedir'' diye sorunca, Hz. Muhammet (Sav) şöyle cevap verir: ''İnsan insanın aynasıdır. Kişi kendisi nasılsa, karşısında ki insanı da öyle görür.''

Kendinize kulak verin. Ne kadar yargıda, ne kadar yargısızsınız?  Ne kadar çok negatif yargıda iseniz;  o kadar çok kendinizle ve yaşanmışlıklarınızla ilgili negatif verileriniz, kayıtlarınız var demektir.

İnsan insanın aynasıdır dostlar, aynaları temiz tutmak, temiz bakmak, güzel görmek insanoğlunun en büyük erdemlerindendir. 

Etrafı suçlayıp, yargılama... Tüm cevaplar sende..

Sevgilerimle

Sevilay Ankay

Email: [email protected]

İnstagram: @pozitifdonusum

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?