Kayseri Bir Kez Daha Övünebilir

12-07-2022

Anadolu’nun köklü kültür-sanat ve ticaret merkezi,

 

Kayseri 1960’lı yıllardan itibaren Avrupa ülkelerine en fazla iş gücü gönderen illerin içerisinde yer alır. Tabi ki, yurtdışına çoluk çocuğunun rızkını aramaya çıkan ve çalışma hayatına atılan Kayserililer, sadece ailesine değil uzak ve yakın çevresine de yardımları dokunmuştur. Başta Kayseri esnafı olmak üzere yaptıkları alışverişlerle bütün diğer sektörlere çok ciddi manada maddi katkı sağlamışlardır.

 

Avrupa ülkelerinde yaşayan ticarette ve organize olmakta çok başarılı olan çeşitli STK’larda çok başarılı çalışmalar yürüten Kayserililer, 2000’li yılların başlarında çok yaygın olan hemşehri dernekleri içerisinde Kayseri’nin olmamasının eksikliğini gören bir kısım insan bir araya gelerek kolları sıvayıp kuruluşun çekirdeklerini atmaya başladılar. Erdoğan Esen, Mustafa Duman, Ahmet Gözel, Yaşar Argunhan, Dilaver Akdemir gibi bir çok arkadaşın öncülüğünde dernekleşme çalışmaları başlatıldı. 2013 yılında kurulan Avrupa Kayserililer Birliği kuruluşundan sonra başarılı bir çok faaliyet yaptı.

 

Avrupa Kayserililer Birliği’nde 2020 yılında görevi devr alan Muzaffer Polat, İhsan Kılıç, Ersoy Korkmaz, Halil Karatoprak gibi yöneticiler, başta Almanya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde  başarılı çalışmaların ardından Türkiye’ye ve Kayseri’ye açılmaya başladılar bir yılı aşkın Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Memduh Büyükkılıç, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri milletvekilleri ilçe belediye başkanları, Üniversiteler ve Kayseri’de kurulu olan STK’larla yapılan görüşme ve temaslar meyvesini veriyor, Kayseri kalesinde  yapılan, AKB Başkanı Muzaffer Polat, AKB Danışmanı İlhan Kılıç’ında katıldıkları  Kayseri Valisi, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan ve Üniversite rektörlerinin ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısıyla “13-31 Temmuz 2022 tarihleri arasında, “Avrupalı Türkler Kayseri Buluşması” projesinin hayata geçirileceği kamuoyuna duyuruluyordu.

 

Kayseri’yi yönetenler, Avrupa ülkelerinde yaşayan Hemşehrilerine vefalarını gösterme adına aldıkları tarihi kararı açıklıyorlardı.

 

Bu kez Avrupa Kayserililer Birliği’nin öncülüğünde yapılacak olan Avrupalı Türkleri Kayseri Buluşması tarihi bir olaydır. Avrupalı Türklerin tarihini yazanlar notlarını düşmüştür, Kayseri de, Türkiye’de tarih yazıcıları bu başarıyı, kayıt altına almışlardır. Bu proje Avrupa Türk Basın Yayın ve Gazeteciler Birliği tarafından “Yılın En Başarılı Projesi” olarak değerlendirilmiş ve Almanya’da 12 Haziran da yapılan Avrupa Türk Medya Zirvesinde ödül Başkan Muzaffer Polat’a verilmiştir.

 

Kayseri’de gerçekleşecek olan Avrupa Türkleri Kayseri Buluşması ilk değildir elbette. 2018 yılında, Kayseri Büyükşehir Belediyesi desteği ve Avrupa Türk İslam Birliği (ATIB) öncülüğünde, “Avrupa Türkleri Kayseri Buluşması” organizasyonu gerçekleşmişti. Bu çerçevede,“Avrupa’da Irkçılık, Avrupa Türkleri ve Türkiye” konulu bir panel yapılmıştı. Bu etkinlikten de, anlaşılacağı üzere, Kayseri Avrupa Türklerine büyük ilgi gösteriyor.

 

Kayserliler, Valileriyle, Milletvekilleriyle, Büyükşehirleriyle,İlçe Belediyeleriyle, Üniversiteleriyle, Basınıyla, STK’ları ile velhasıl Kayserlilerle çok kapsamlı bir buluşma projesi gerçekleştirme başarısı gösteren ,“yılın en başarılı projesi ” ödülü alan, Avrupa Kayserililer Birliği ile övünebilirler.

 

Darısı diğer şehirlere diyelim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Adem KURUN
Adem KURUN 2 yıl önce
Gurur duydum bir kez daha hocam. Böyle Gayserinin gadasını alırım.