Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Meclis Başkanı ve Barış Elçisi Zorlu Töre

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Meclis Başkanı ve Barış Elçisi Zorlu Töre
02-04-2024

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi Başkanı Sayın Zorlu Töre, 1956 yılında KKTC Larnaka’da doğdu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra 1974-1979 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne gitti. Ziraat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Ticaretle uğraşan, birçok kurum, kuruluş ve dernekte yöneticilik ve başkanlık yapan Töre, Lise yıllarında Larnaka Türk Ocağı Yönetim Kurulu Üyeliği, Üniversite yıllarında Yüksek Öğrenim Talebe Derneği Başkanlığı, Milli Ülkü Derneği, Türk Ocakları Derneği, Milliyetçi Düşünce Derneği’nde Yöneticilik ve Başkanlık görevlerinde bulundu. Birçok Konferans ve Panelde konuşmacı olarak yer aldı. 1991-2001 yılları arasında Milliyetçi Adalet Partisi Genel Başkanlığı yaptı. Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gençlik Kollarında, Parti Meclisinde ve Genel Yönetim Kurulunda görevlerde bulundu.19 Nisan 2009 Erken Genel Seçimlerinde UBP’den Lefkoşa Milletvekili olarak seçildi. 17 Mayıs 2010 tarihinde kurulan İrsen Küçük (UBP) Hükümeti’nde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı olarak görev aldı. 6 Nisan 2011 tarihine kadar bu görevi yürüttü. 27 Mayıs 2013 tarihinde ‘Sekizler Hareketi’ olarak UBP’den Sekiz Milletvekilinin toplu istifasıyla, hükümetin ve parti yöneticilerinin demokratik olmaması nedeninin öne sürülmesinin, ardından verilen gensoruyla hükümetin düşürülmesi lehinde oy kullanmıştır. 30 Mayıs 2013’de Demokrat Parti’ye (DP) katılarak 5 Haziran 2013 tarihinde oluşturulan DP Ulusal Güçler çatısı altında 28 Temmuz 2013 erken Genel Seçimlerinde DP Ulusal Güçler’den Lefkoşa Milletvekili seçildi. 30 Nisan 2014 tarihinde, DP Ulusal Güçler’den istifa ederek görevini Bağımsız Milletvekili olarak sürdürmüş ve 16 Mayıs 2014 tarihinde UBP’ye tekrar katılmıştır. Adı, Fatin Rüştü Zorlu’dan gelmekte olup, Türkçe, Rumca ve İngilizce bilmektedir. Emel Töre hanımefendi ile evli olup, beş çocuk babasıdır. 

Sayın Zorlu Töre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği, büyük bir siyasetçi ve Ana vatan Türkiye başta olmak üzere bağımsız Türk Cumhuriyetleri ile iyi ilişkiler içerisinde olmaya özen gösteren çok önemli bir Türk devlet adamıdır.

Sayın Zorlu Töre, İsrail menşeili şirketlerin KKTC'den, toprak satın aldığını, bunun adada bulunan Türk varlığının geleceğini tehlikeye atmaması için bir an önce önlem alınması gerektiğini her daim altını çizerek belirtmektedir. (Yahudiler, yerleştiği ülkenin topraklarını ve doğal zenginliklerini savaşmadan parayla satın alarak sahiplenme ve ele geçirme modelini 1900’lü yıllardan bu yana uygulamaktadır. Bu modeli İkinci dünya savaşından sonra dahada geliştirmiş ve Filistinlilerden toprak satın almaya devam etmişlerdir. İsrail günümüzde de aynı uygulamayı sürdürmeye devam etmektedir. İsrail başta olmak üzere diğer ülkelerin bu şekilde parayla satın alarak topraklarımızı ele geçirmemeleri için dikkatli ve duyarlı olmalıyız.) Hala çözüme kavuşturulamayan Filistin meselesinde bu acımasız katliamın artık durdurularak, iki devletli bir barış için batının desteği ile Türkiye’nin garantörlüğünde acil olarak özgür Filistin devletinin kurulması gerektiği ve kurulacak Filistin devletinin tüm dünyada tanınması en büyük temennimizdir. Sayın Zorlu Töre, ABD ve İngiltere'nin dünya kamuoyu önünde açık bir şekilde Filistin halkına soykırım yapan İsrail'in bu insanlık dışı vahşi tutumuna vermiş oldukları desteğin insanlık onuru için utanç verici olduğunu her zaman dile getiren, özellikle mazlum ve ezilen halkların yanında olan ve uluslararası platformlarda bu duruşuyla saygın bir Türk devlet adamı ve hayatını Kıbrıs’a ve Kıbrıs meselesine adamış önemli bir liderdir.

Kıbrıs barış harekâtında Kıbrıs’ta yaşayan Türk halkının özgürlüğü için mücadele veren mücahitler ve Türkiye Cumhuriyeti’nin gururu Türk Silahlı Kuvvetleri birlikte tarihin en kadim milletlerinden biri olmanın verdiği olağanüstü bir güçle ve damarlarındaki asil kanda mevcut olan kudretle şahlanarak tek bir vücut olup, Kıbrıs’ta bir kahramanlık destanı yazmışlardır. Bu destanı yazan kahramanlardan biride Kıbrıslı bir mücahit olarak savaşmış olan sayın Zorlu Töredir. Bu vesileyle Kıbrıs ve vatan için mücadele ederken hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de saygıyla anıyoruz.

Sayın Zorlu Töre’nin de belirttiği gibi KKTC ve Türkiye’nin İstiklal Marşları aynıdır. Türk bayrağı ve Kuzey Kıbrıs Türk bayrağına KKTC anayasasında da yer verilmiştir. Biz KKTC ile aynı Azerbaycan’la olduğumuz gibi iki devlet tek milletiz. Daha doğrusunu söylemek gerekirse üç devlet tek milletiz. Türk Dünyasını acilen KKTC’ni tanımaya davet ediyorum. Çünkü KKTC’nin uluslarası arenada tanımak, öz kardeşini yalnız bırakmamaktır. Bakınız Commonwealth (İngiliz Milletler Topluluğu) tüm dünyada İngiliz Milletlerinin Çıkarları için her daim bir aradadırlar. Biz Türkler bir araya gelebilirsek kimsenin bizi tanımasına ihtiyacımız kalmaz. Sayın Zorlu Töre’yi Kıbrıs’ta yaşayan Tüm insanları ayırmadan yapmış olduğu başarılı çalışmaları ile Türkiye ve Türk uluslarının geleceği için verdiği mücadelesi için tebrik ve teşekkür ederiz. Kendilerine ve tüm çalışma arkadaşlarına UGEP ve eura24.com ailesi olarak saygılarımızı ve şükranlarımızı sunuyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ekin
ekin 1 hafta önce
Tebrik ederim.