Türk Medyası Avrupa'da Yapmış Olduğu Yayınlar Neticesinde Zirveye Oturdu

Türk Medyası Avrupa'da Yapmış Olduğu Yayınlar Neticesinde Zirveye Oturdu
29-10-2023

İsrail Filistin Arasında Devam Eden Savaşta Türk gazetecileri her zaman olduğu gibi büyük fedakarlıklar göstererek, yayınlarını medya kuruluşlarına ve izleyicilere ulaştırmaya ara vermeden devam etmektedir. Türk medyasının 17-28 Ekim 2023 Tarihleri Arasında yapmış olduğu canlı yayınları European Union, Uluslararası Gençlik ve Eğitim Platformu ile eura24.com'un Öncülüğünde yapılan bir araştırmada Avrupa ülkelerinde izlenme oranlarına dair verilerin sonucuna göre Türk medyasının Avrupa’da yapmış olduğu kesintisiz yayınlar neticesinde zirveye oturduğu görülmektedir. Elbette bu başarı tüm Türk medya sektörünün başarısıdır. Özellikle savaş meydanlarında kimi zaman ölümün soğuk nefesini korkusuzca içlerine çekerek onca zorluğa rağmen kelle koltukta, can pazarının yaşandığı savaş meydanlarında kendilerini savunacakları bir silahları dahi olmadan görevlerini canları pahasına yerine getiren ve her türlü zorlukla büyük bir özveriyle mücadele eden tüm kameramanlar ve bizlere korkusuzca tüm haberleri yansız ve kesintisiz olarak aktaran muhabirlerimiz başta olmak üzere tüm medya sektörünün azimle yılmadan çalışarak verdikleri mücadele ve emeklerinin sonucunda ortaya çıkan bu büyük başarı hikayesidir.

İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında binlerce Gazzeliyle beraber El Cezire muhabiri Wael Al-Dahdouh'un karısı, lise son sınıf öğrencisi 15 yaşındaki oğlu, 7 yaşındaki kızı ve 18 aylık torunu da acımasızca İsrail tarafından katledilmiştir. Ancak buna rağmen El Cezire savaş muhabiri Wael Al-Dahdouh görevine devam ederek savaşa yönelik haberleri tüm dünya medyasına iletmeye devam etmiştir. Bu durum bizlere savaş muhabirlerinin vazifelerine her ahvalde dahi devam ettiklerini bizlere bir kez daha hatırlatmıştır.

İsrail ordusunun durmak, dinmek bilmeyen saldırılarından bir diğeri de Filistin’de yaşanan kitlesel ölümlerden ve Gazze şehrinin en büyük hastanelerinden biri olan El Şifa hastanesinin mezarlığa döndüğü anlarda BBC Arapça muhabiri Adnan Elbursh ve ekibinin gördükleri insanlık dramı ve acılar karşısında muhabirlerinin de neticede insan olmaları sebebiyle psikolojileri bozulmuş  bir halde yayın yaptıkları esnada, Adnan Elbursh adlı muhabirin hıçkırıklara boğularak ağlamaya başlaması ve yayın esnasında bir türlü kendine gelelememesi ve bu yaşanan anların tüm dünya tarafından izlenmesi ile Filistin’de yaşanan insanlık dramına ait tüm gerçekleri gözler önüne sermiştir. Tüm ülkeler yayın esnasında olan biteni kendi gözleriyle görmüştür. Adnan Elbursh bu yaşananlar muhabirlik kariyerimdeki en zor günlerden biridir. Şeklinde söylemiyle yayınına ara vermeden devam etmiştir. Elbursh'un o anı Filistin’de yaşanan acıları, savaşın soğuk ve kirli yüzünü bizlere bir kez daha göstermiştir.

Fransız medyasının ünlü yayın kanallarından biri olan France24 Ünlü bir gazeteci olan Laila Odeh'i İsrail Filistin savaşına yönelik savaş haberlerini iletirken Filistin Yanlısı Duruşu Nedeniyle Görevden Uzaklaştırmıştır. Middle East Monitor'ün haberine göre France24 TV, kişisel sosyal medya hesaplarında Filistin yanlısı terminolojiyi kullanmasına ilişkin olarak bir soruşturma başlattıktan sonra ünlü Filistinli gazeteci Laila Odeh'i görevinden uzaklaştırdı. Televizyon kanalı Odeh'i, İsrail tarafından öldürülen Filistinliler ve İsrail'in kurulmasından önce İngiliz Mandası altında bulunan Filistin topraklarından bahsederken şehit terimini kullanması nedeniyle bunu bir kışkırtma ve Yahudi karşıtlığı olduğunu ileri sürerek gazeteci Laila Odeh'i suçladı. Kanal, Odeh'in Filistin ve İsrail ihtilafını ele alırken kanalın medya politikasına aykırı davrandığını değerlendirdi. Arapça, İngilizce, İbranice ve Rusça bilen Odeh, kariyerine 1993 yılında başlamış ve 2007 yılından bu yana Fransız medyasında görev yapmaktaydı.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin yaptığı açıklamaya göre, İsrail ile Gazze arasındaki son çatışmada şu ana kadar en az 24 gazeteci öldürüldüğü bildirilmiştir.

Bu anlatmış olduğum üç hikâye İsrail ve Filistin savaşında yaşanan yüzbinlerce acı ve dramlardan sadece ekranlara yansımış olan bir kaç örnektir. Allah, dili, dini, cinsiyeti ve kültürü ne olursa olsun tüm insanlığı savaşlardan, toplu katliamlardan ve soy kırımlardan korusun. Dünyanın her yerinde yaşanmakta olan savaşların ve soy kırımların bir an önce durdurulması için tüm insanlık hep birlikte ayağa kalkmalı ve savaşlar artık bitmelidir. Teknoloji bu kadar gelişmişken, denizlerin, karaların ve uzayın derinliklerinde yıldızları, kozmosu, gezegenleri, galaksileri ve tüm evreni bilim adamlarının ortaya koydukları binlerce teoriler ışığında varoluşun başlangıcını, gelişimini ve geleceğimize dair, uzaya dair, insanlığın her türlü gelişim ve geleceğine dair araştırmalar yapan insanoğlunun artık savaşları durdurup, savaşların biran önce sona erdirmesini, başta geleceğimiz olan çocukların, insanların, hayvanların ve bitkilerin mutluluk, barış, özgürlük ve huzur içinde yaşamasını diliyorum. Henüz gideceğimiz başka bir dünya yok. Bu dünya hepimizin.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Fatih
Fatih 6 ay önce
Zor bir iş savaş muhabiri olmak. Hayatlarından kesitler sunarak anlamamızı sağladınız, tesekkurler.
Nafiz coşkun
Nafiz coşkun 6 ay önce
Yakın zamanda umarım jurnallerle dolu kitabınızı, makaleler ile dolu kitabınızı, hikaye ve roman kitabınızı uluslar arası büyük ödüllü yarışmalarda ön planda görmek ve okumak ümidi beklentisi ile saygılar:
(author poet Philosopher Nafiz coşkun)
Hüseyin
Hüseyin 6 ay önce
Allah yardımcıları olsun, hayal edemiyorum. Güzel bir aktarım, teşekkürler.