2024 Nisan Ayı Emlak Piyasası

2024 Nisan Ayı Emlak Piyasası
28-04-2024

     2024 ‘un Nisan ayında emlak piyasasına baktığımızda, artışların bu sene bazında yüzde 57 ‘e kadar yükseldiği gözlemlenmektedir.

        Türkiye genelinde ortalama baktığımda m^2 konut fiyatları 25-26 bin TL ortalama seyretmektedir. Genel de evlerin ortalama fiyatları 3 milyon 250 bin bandında seyrettiği görülmektedir. Yatırımların geri dönüşümü böylece 15 yıl oldu.

      Konut satışlarında yüzde 48-50 arası azalış ve konut fiyatları yüzünden yüzde 11-13 arası olarak tespit edilmiştir. Bu arada yabancıların ülkemizde ev alımların da gerilemeler gözlemlenmektedir. Satışlarda İstanbul ilk sırada yerini korurken, Antalya ve Mersin diğer iller, bu illeri izledi. Büyük illerde konut satışları yüzde 56 olarak tespit edilirken. İstanbul da ki m2 fiyatları neredeyse 40 bin lirayı gördü. İstanbul da tüm ilçelerin ortalamasından dolayı, daire fiyatı genel markajda 4 milyon 500 bin lirayı bulmaktadır.

         Marmara bölgesi ve çevresi, Türkiye konut stoklarının yüzde 50 sini barındırıyor. Üretim fazla olduğu takdirde talep azalırsa fiyatlarda gerileme söz konusu oluyordu. Fakat üretim yok, fiyatlarda gerileme olması beklenmeyecek bir durum değil.

       Maliyetler sürekli artışta olduğu için ev fiyatlarının gerilemesi söz konusu bile olamaz. Geçmiş dönemlerde firmaların ellerinde stok vardı. Şu anda stoklar olmadığından, bu durumda arsa fiyatlarında artış devam ettiğinden, konut fiyatlarında da düşme olmamaktadır.

      2024 yalınında ana aktörü “konut” olacak. Satan kaybedecek, alan kazanacak…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?