Abraham Lincoln'ün Mektubu

Abraham Lincoln'ün Mektubu
20-09-2023

İlk ders zili…

Geride kalan yaz tatilinin ve 4-8 Eylül’deki Uyum Haftasının ardından Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve orta dereceli okullarda 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılının ilk ders zilinin 11 Eylül’de çalmasıyla 20 milyonu aşkın öğrenci de ders başı yaptı. Bu vesileyle yeni başlayan 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı yavrularımızı hayırlı olsun. 

Yeni eğitim ve öğretim yılının ilk günlerinde ABD’nin eski başkanlarından Abraham Lincoln’ün kısa öz yaşamı ile Lincoln’ün okula yeni başlayan evladının öğretmenine göndermiş olduğu sıra dışı ve değerler eğitimi bakımından da örnek mektubunu bu vesile ile okuyucularımız ile paylaşalım.

Abraham Lincoln…

Abraham Lincoln (1809-1865) bilindiği üzere Amerikalı bir siyasetçi, devlet başkanı ve hukukçu; ABD’nin 16. başkanı ve Cumhuriyetçi Partinin de ilk başkanıdır.

Eğitimsiz bir çiftçi ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Lincoln, köleliği kaldırarak dünyaya adını duyurmuştur. Yaşadığı zorluklara rağmen inandığı ilkelere hiçbir zaman sırt çevirmemiş ve “tökezledim ama düşmedim” diyerek yoluna devam etmiştir.

Amerikan İç Savaşı‘nın yaşandığı 1861–1865 yılları arasında başkanlık yapan Lincoln’e göre beyazlar ile siyahlar eşit değildir ama siyahîler de bir insandır ve emek her zaman kutsaldır. Bu düşünceyle çıktığı yolda, bıkmadan usanmadan çabalamış ve üstün zekasıyla köleliği sonlandırmıştır.

Amerikan İç Savaşı'nda ekonomisi tarıma dayanan ve bu nedenle köleliğin devamını savunan güneydeki Amerika Konfedere Devletleri'ne karşı büyük bir galibiyet elde etmiş ve ülkenin birliğini korumuştur.

14 Nisan 1865 tarihinde Fords Tiyatrosunda "Amerikalı Kuzenimiz" adlı oyunu izlerken John Wilkes Booth isimli fanatik bir güneyli tarafından öldürülen ABD’nin bu müstesnâ başkanı, “en başarılı ABD Başkanı” olarak anılır.

Abraham Lincoln tarafından oğlunun öğretmenine yazılmış mektup…

Sayın Öğretmen,

Oğlum bugün okula başlıyor. Bir süreliğine her şey onun için tuhaf ve yeni olacağı için ona nazik davranmanızı diliyorum. Bu yaklaşımınız, onu kıtalar ötesine götürebilecek muhtemelen savaşları, trajediyi ve üzüntüyü içeren bir macerâ olacaktır. Bu hayatı yaşamak için inanç, sevgi ve cesaret gerekir.

Öğrenmesi gerekli, biliyorum; tüm insanların dürüst ve âdil olmadığını. Fakat şunu da öğretin ona; her alçağa karşılık bir kahraman, her bencil politikacıya karşılık kendini adamış bir lider vardır. Her düşmana karşılık bir dost olduğunu da öğretin ona.

Öyleyse Sevgili Öğretmenim, lütfen onun elinden tutar ve bilmesi gereken şeyleri ona öğretir misiniz? Ona öğretebilirsiniz ama mümkünse bunu nazikçe yapın. Tüm insanların âdil olmadığını, tüm insanların dürüst olmadığını bilmesi gerekecek. Ama aynı zamanda ona her alçağa karşı bir kahraman, her sahtekâr politikacıya karşı kendini adamış bir lider olduğunu öğretin.

Eğer yapabilirseniz ona kazanılan 10 sentin, bulunan bir dolardan çok daha değerli olduğunu öğretin. Okulda başarısız olmak kopya çekmekten çok daha onurludur öğretmenim. Ona zarif bir şekilde kaybetmeyi ve kazandığında kazanmanın tadını çıkarmayı öğrenmeyi öğretin.

Ona insanlara karşı nazik, sert insanlara karşı sert olmayı öğretin. Yapabiliyorsanız onu kıskançlıktan uzaklaştırın ve ona sessiz kahkahanın sırrını öğretin. Eğer yapabiliyorsanız ona üzgün olduğunda nasıl güleceğini, ona gözyaşlarında utanılacak bir şey olmadığını öğret. Ona başarısızlıkta zafer, başarıda umutsuzluk olabileceğini öğretin. Ona alaycılarla alay etmeyi öğretin.

Mümkünse ona kitapların harikulâdeliklerini öğretin ama aynı zamanda gökyüzündeki kuşların, güneşteki arıların ve yeşil bir tepedeki çiçeklerin olağanüstü gizemi üzerinde düşünmesi için de zaman verin. Herkes ona yanlış olduğunu söylese bile, ona kendi fikirlerine güvenmeyi öğretin.

Herkes bunu yaparken kalabalığı takip etmemesi için oğluma güç vermeye çalışın. Ona herkesi dinlemesini öğretin ama aynı zamanda duyduğu her şeyi gerçeğin eleğinden geçirmesini ve sadece iyi olanı almasını da öğretin.

Eğer yapabilirsen, üzüldüğünde bile nasıl gülümseyebileceğini öğretin ona. Gözyaşlarında hiçbir utanç olmadığını öğretin ona. Herkesin sadece kendi iyiliği için çalıştığına inananlara rağbet etmemesini ve aşırı ilgiye de dikkat etmesini öğretin ona.

Ona yeteneklerini ve beynini en yüksek teklifi verene satmasını ama asla kalbine ve ruhuna fiyat etiketi koymamasını öğretin. Sabırsız olma cesaretine sahip olsun, cesur olma sabrına sahip olsun. Ona kendine yüce bir inanca sahip olmasını öğretin. Böylece o zaman insanlığa ve Tanrı'ya karşı her zaman derin bir inanca sahip olacaktır.

Sizden çok şey istiyorum ama ne kadarını yapabilirsen bir bak bakalım.

O, öylesine iyi küçücük bir çocuk ve benim oğlum.

 

Mektubun hatırlattığı…

Lincoln’ün bu mektubu, değerler eğitimi adına da muazzam bir zenginlik içermektedir. Değil mi değerli eğitimciler ve kıymetli ebeveynler?

© 2023. Bu makalenin / yazının içeriğinin telif hakları yazarına ait olup, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereği kaynak gösterilerek yapılacak kısa alıntılar ve yararlanma dışında, hiçbir şekilde önceden izin alınmaksızın kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayımlanamaz ve dağıtılamaz.

 

KAYNAKLAR:

---; A Letter From Abraham Lincoln To His Son’s Teacher, https://englishbookgeorgia.com/blogebg/a-letter-from-abraham-lincoln-to-his-sons-teacher/, Erişim Tarihi: 18.09.2023.

---; A must read letter written by Abraham Lincoln to his son’s teacher , https://www.heritagetimes.in/a-must-read-letter-written-by-abraham-lincoln-to-his-sons-teacher/, Erişim Tarihi: 18.09.2023.

---; Abraham Lincoln's Letter to His Son's Teacher, http://www.sobhana.net/contact/sinhala/ dhammagaru/ dh512f.pdf, Erişim Tarihi: 18.09.2023.

---; Abraham Lincoln’s Letters to his Son’s Teacher, https://readwj.files.wordpress.com/2023/03/abraham-lincolnc2b4s-letter-to-his-sonc2b4s-teacher.pdf, Erişim Tarihi: 18.09.2023.

---; Abraham Lincoln´ün Oğlunun Öğretmenine Yazdığı Mektup, https://hamdullah.meb.k12.tr/icerikler/ abraham-lincolnun-oglunun-ogretmenine-yazdigi-mektup_7379005.html, Erişim Tarihi: 18.09.2023.

---; Okullar açıldı: 19 milyon öğrenci bugün dersbaşı yaptı, 12.09.2022, https://www.trthaber.com/haber/ egitim/okullar-acildi-19-milyon-ogrenci-bugun-dersbasi-yapti-707975.html, Erişim Tarihi: 18.09.2023.

Bilge, Emin; “Abraham Lincoln’un çocuğunun öğretmenine yazdığı mektup”, 14.10.2021,  https://bbnhaber. com.tr/yazarlar/d-emin-bilge/abraham-lincoln-un-cocugunun-ogretmenine-yazdigi-mektup-2641, Erişim Tarihi: 18.09.2023.

Ortaş, İbrahim; Abraham Lincoln'un Oğlunun Öğretmenine Yazdığı Mektup, 24.11.2019, https://www. mahalligundem.com/yazarlar/prof-dr-ibrahim-ortas/abraham-lincolnun-oglunun-ogretmenine-yazdigi mektup/1891/, Erişim Tarihi: 18.09.2023.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Hayati Yaman
Hayati Yaman 8 ay önce
Eğitim öğretim yılımızın henüz başındayız ve çok kıymetli bir paylaşımda bulundunuz İrfan Bey. Kesinlikle derslerimin arta kalan kısımlarında öğrencilerimle paylaşacağım...