Türkiye'de Müstesna Bir Fakülte ve Bölümü

Türkiye'de Müstesna Bir Fakülte ve Bölümü
01-08-2023

Kuruluşu 26 Ağustos 2014 tarihinde yapılan ve yedi yıl önce lisans düzeyinde eğitim vermeye başlayan Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi, 3 Temmuz 2023 tarihinde Ankara Üniversitesi Tandoğan Yerleşkesindeki Güneş Tesisinde yapılan törenle dördüncü mezunlarını vermiş ve törenlerini yapmıştır. Mezun gençlerimizin yolları ve bahtları açık olsun.

Adı geçen Fakülte şimdilik üç bölüm ile eğitim vermeyi sürdürmekte olup, bunlar; Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü (GGYB), Aktüerya Bilimleri Bölümü ve Lojistik Yönetimi Bölümü. Şahsımın da dört yıldır bünyesinde hoca olarak görev yaptığı GGYB Lisans Programı mezunlarının; kamu ve özel kurumlarda çok geniş iş, çalışma ve kariyer geliştirme imkânı bulunmaktadır. Bölüm lisans ve lisansüstü programlarının mezunların; doğrudan Lisanslı Değerleme Uzmanı, Konut Değerleme Uzmanı, Varlık Değerleme Uzmanı, Kredi Dereceleme Uzmanı, Tesis Yönetimi Uzmanı ile Gayrimenkul ve Varlık Yönetimi Uzmanı gibi unvanlarla özel sektörde iş kurmaları ve geliştirme imkânına sahiptirler. Mezunlarımızın değerleme ve gayrimenkul yönetimi işletmeleri kurmalarının yanında gayrimenkul yatırım danışmanı ve müşavirlik ofisleri kurmaları, bankalar ve diğer finansal kurumlar, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, yatırım fonları, tesis ve gayrimenkul yönetimi gibi özel kurumlar yanında bütün kamu kurumlarının gayrimenkul, inşaat, kamulaştırma, imar ve şehircilik ve malî hizmetler gibi birimlerinde kariyer yapmaları, denetim elemanı olarak görev almaları ile yönetici olarak çalışma imkânları bulunmaktadır. Lisans programının mezunlarının, belirtilen bütün alanlarda kamu ve özel kurumlarda sorun çözümleme yanında takım çalışması yapmaları ve adeta liderlik görevini üstlenmelerine yönelik bilgi ve beceri geliştirilmesi, lisans ve lisansüstü programların temel önceliklerinden biridir. Diğer yandan GGYB lisans programından mezun olanlarının, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Lisans Programları mezunları ile denkliğe sahip olmaları nedeni ile özel sektörde çalışma imkânları yanında kamu kurumlarında da geniş iş imkânları bulunmaktadır.

GGYB, dünyanın gayrimenkul ve varlık değerleme standartları alanında en yetkin örgütü olan Uluslararası Değerleme Standartları Konseyi (International Valuation Standards Council – IVSC)’ne üye olmuş ve dünyada değerleme alanındaki gelişmeleri hızla ülkemize taşınması ve eğitim-öğretim programları ile araştırmalarına entegre edilmesine imkân sağlanmıştır. Eğitim programlarının denklik sorunlarının ortadan kaldırılması ve uluslararasılaşma için dünyanın gayrimenkul ve varlık değerleme, çevre ve yapım yönetimi alanındaki tepe meslek, eğitim ve akreditasyon kurumu olan İngiltere’deki Lisanslı Değerleme Uzmanları Kraliyet Kurumu (Royal Institution of Chartered Surveyors – RICS) tarafından akredite edilmiş olup, bu yolla GGYB mezunlarının dünyanın 180 ülkesinde başka yeterlilik şartı aranmaksızın çalışma ve iş bulmalarının önü açılmıştır. Programların tesis, kaynak ve gayrimenkul yönetimi alanındaki uluslararası yeterliliği ve kabul edilebilirliği için Uluslararası Tesis Yönetimi Birliği (International Facility Management Association – IFMA) ile iş birliği ve akreditasyon görüşmeleri Mayıs 2022 tarihinde tamamlanarak ikinci uluslararası akreditasyon elde edilmiştir. Bölüm ayrıca 2019 tarihinde Avrupa Tesis Yönetim Ağı Derneği (EuroFM) üyeliğine kabul edilmiştir.

GGYB ile Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika Üniversiteleri ile iş birliğini geliştirmeye özel önem verilmektedir. Özellikle Almanya, İngiltere, İsviçre, Hollanda, Norveç, İtalya, Fransa gibi ülkelerdeki Üniversitelerin Gayrimenkul Yönetimi Bölümü, Gayrimenkul Geliştirme Bölümü, Tesis ve Gayrimenkul Yönetimi Bölümü, Mimarlık ve Yapılı Çevre Fakülteleri ile Gayrimenkul ve Arazi Yönetimi Fakülteleri ile iş birliği ve öğrenci değişim anlaşmaları tesis edilmiştir. Buna ilave olarak Rusya Federasyonu Finans Üniversitesi Gayrimenkul Bölümü, Devlet Arazi Yönetimi Üniversitesi, Devlet İnşaat Mühendisliği Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ile Azerbaycan İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Üniversitesi ile Moldavya Teknik Üniversitesi ile iş birliği, öğrenci değişim ve uygulama anlaşmaları yapılmıştır. Halen Asya, Afrika ve Amerika’da üç yeni üniversite ile öğrenci değişimi ve staj programları geliştirme ve ortak lisans ve lisansüstü program geliştirme konularında yoğun çalışma yapılmaktadır.

GGYB lisans ve lisansüstü programlarının mezunlarının kolayca iş bulabilmesi için Gayrimenkul Meslekleri Avrupa Derneği (CEPI) tarafından yürütülmekte olan Eureduc programına katılım sağlanmış ve yapılan değerlendirme sonuçlarına göre Mayıs 2023 tarihi itibariyle mezunlarımızın CEPI tarafından “gayrimenkul aracılık ve danışmanlık” ile “gayrimenkul yönetimi” alanında akreditasyonu sağlanmıştır. Bu yolla da mezunlarımızın Avrupa Birliği ülkelerinde kolay iş bulmaları ve akredite olmaları sağlanmış bulunmaktadır.

Son olarak kısa adı AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business) olan Üniversite İşletme Bölümlerini Geliştirme Derneği, dünyada 56 farklı ülkede yerleşik 874 eğitim kurumunun akredite olduğu, işletme ve muhasebe programlarını içeren en eski, küresel akreditasyon kurumudur. Fakültemizin de Mart 2020 itibariyle resmî olarak AACSB üyeliği başlamış ve başta gayrimenkul yatırımları ve finansmanı olmak üzere ilgili dallarda, dördüncü uluslararası akreditasyon süreci öncesindeki önemli aşamalardan ilki tamamlanmıştır.

Belirtilen konularda daha kapsamlı bilgilere erişmek isteyen üniversite adayları uzanımı aşağıda yer alan Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi web sitesini ziyaret edebilir.

http://ubf.ankara.edu.tr/

Gençlerimizin, ÖSYM tarafından açıklanan YKS sonuçlarında bu zamana dek bu doğrultuda vermiş oldukları emeklerinin karşılığını en güzel şekilde almış olmaları, sonrasında da yapacakları tercihler ile gelecekteki çalışma hayatlarında potansiyellerini en verimli şekilde ortaya koyacakları, kendilerini mutlu ve tatminkâr olmalarını mümkün kılacak şekilde bir akademik eğitim görmeleri dileğiyle…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?